Bănci și Asigurări

BCR si BRD au pariat pe finantari in comert, imobiliare si administratii publice

BCR si BRD au pariat pe finantari in comert, imobiliare si administratii publice

Click pentru imaginea marita

26.03.2008, 14:08 117

La BCR, cea mai mare banca din sistem dupa active, companiile din domeniul comertului concentreaza 17% din creditele si avansurile acordate persoanelor juridice. In cazul BRD-SocGen, o treime din expunerile fata de clienti corporativi si IMM-uri (intreprinderi mici si mijlocii) sunt in comert si turism.
La sfarsitul anului trecut, portofoliul de credite al BCR urcase la circa 35 de miliarde de lei (9,7 miliarde de euro), cu 47% peste nivelul din decembrie 2006. Din totalul finantarilor, aproape 45% au mers catre persoane fizice.
La BRD-SocGen, clientii individuali concentreaza 41,2% dintr-un portofoliu de finantari de 24,94 miliarde de lei (6,9 miliarde de euro). Clientii corporativi au absorbit 33,7% din creditele acordate de banca, iar IMM-urile si-au adjudecat 25,1%.
Astfel, cele doua banci au pompat cumulat aproape 35 de miliarde de lei (9,7 miliarde de euro) in piata finantarilor pentru companii.
Structura portofoliului de finantari acordate companiilor difera sensibil intre BCR si BRD. Desi ambele banci au cea mai mare parte a expunerilor pe firme concentrate in domeniul comertului, in rest structura difera.
Astfel, la BRD-SocGen 17% din creditele corporate au mers catre firmele din constructii si producatorii de materiale de constructii. Alte 14% din finantari au mers catre firmele din domeniul serviciilor, in timp ce furnizorii de materii prime si energie au absorbit inca 7%.
BCR a acordat mai multa atentie firmelor din agricultura si industrie alimentara, care au absorbit 14,5% din creditele acordate, fata de 9%, la BRD. Pe locul urmator se situeaza insa institutiile publice cu 14%, in conditiile in care BCR a fost unul dintre jucatorii de top in finantarea municipalitatilor in ultimii ani. De altfel, divizia de servicii financiare a grupului (BCR Securities) a intermediat anul trecut cele mai multe emisiuni de obligatiuni municipale pe piata locala.
Companiile de constructii se situeaza abia pe locul cinci, cu o cota de 7,5% din finantarile acordate de BCR, dupa leasing si tranzactii imobiliare, cu 9,3%. Grupul Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a anuntat de altfel inca de anii trecuti ca doreste o prezenta mai puternica a bancii pe zona finantarilor imobiliare. In schimb, francezii de la BRD-SocGen au preferat sa isi asume expuneri limitate fata de piata imobiliara, temandu-se de posibile evolutii nefavorabile ale preturilor. De altfel, si in structura creditelor acordate clientilor persoane fizice finantarile pentru investitii imobiliare au o pondere foarte mica, de 13,5%, in timp ce grosul - 85,8% au mers in imprumuturi pentru consum.
Companiile din transport si comunicatii au atras 5%, iar cele din chimie si petrochimie au mai absorbit 4% din finantarile corporate ale BRD. La BCR companiile din industria produselor de metal si din transporturi concentreaza cote de cate 4%, in timp ce firmele din chimie au 5,5%.
Cresterea rapida a portofoliilor de credite, care au alimentat expansiunea activelor, au dus la scaderea indicatorilor de adecvarea a capitalurilor.
Astfel, pentru BCR indicatorul de solvabilitate (capitalurile proprii raportate la activele ponderate cu riscul aferent) a coborat la 9% in decembrie, de la 11,15% la sfarsitul anului precedent. La nivel de grup, solvabilitatea era de 10,15%, de asemenea in coborare fata de decembrie 2006, cand era de 12,4%.
In decembrie, BCR avea capitaluri proprii de 3,55 miliarde de lei (983 de milioane de euro), in crestere cu 6,5% fata de decembrie precedent. La nivel de grup, capitalurile se ridicau la 4,12 miliarde de lei.
Si in cazul BRD-SocGen solvabilitatea a scazut usor pe parcursul anului trecut, de la 13,3% la 12%.
Potrivit reglementarilor acordului de capital Basel II, indicatorul de solvabilitate trebuie sa se mentina peste nivelul de 8%. Pana la sfarsitul anului 2006 BNR a mentinut cerinte mai inalte pentru adecvarea capitalului, indicand un nivel minim al indicatorului de 12%.

Apetit mare pentru economisire pe termen scurt
Cea mai mare parte a fondurilor atrase de liderii sistemului bancar - BCR si BRD - de la clientele reprezinta plasamente cu maturitati mai mici de trei luni. Bilantul BCR (cea mai mare banca din sistem dupa active) arata ca 90% din datoriile fata de clienti care totalizeaza putin peste 30 de miliarde de lei au scadente mai mici de trei luni. In cazul BRD (a doua banca dupa active si proprietara celei mai mari retele teritoriale dintre bancile private) depozitele atrase de la clienti pe termene mai scurte de trei luni reprezinta aproape 72%, dintr-un total de aproape 29 de miliarde de lei. Cu un sold cumulat de 59 de miliarde de lei (echivalentul a 16,3 miliarde de euro) in surse atrase de la clientela, cele doua banci concentreaza 45% din totalul depozitelor din sistemul bancar. Bilanturile celor doua banci arata totodata un dezechilibru puternic intre maturitatile foarte mici ale resurselor atrase, fata de structura plasamentelor facute, care au in general maturitati mari. La BCR, creditele acordate clientelei pe perioade mai mari de un an reprezinta 75% dintr-un total de 37,5 miliarde de lei. La BRD, creditele acordate pe perioade mai mari de un an reprezinta 62% dintr-un total de 25,2 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO