Bănci și Asigurări

BCR vinde obligatiuni in lei cu 7,25% dobanda

19.10.2006, 19:56 19

BCR urmeaza sa emita obligatiuni in lei pe trei ani, la o dobanda fixa de 7,25% pe an, conform deciziei luate in urma intalnirilor cu investitorii, organizate la Bucuresti, Viena si Londra, au declarat pentru ZF surse bancare.
Managementul bancii a hotarat ca suma maxima acceptata la subscriere sa nu depaseasca 575 de milioane de lei (circa 164 mil. euro).
Banca Mondiala a strans recent de pe piata locala si de pe cea externa 525 milioane de lei printr-o emisiune de obligatiuni tot cu maturitatea de trei ani, dar la o dobanda fixa de 6,5% pe an, respectiv cu 0,75 puncte de baza sub dobanda pe care o va oferi BCR. Obligatiunile Bancii Mondiale vor fi listate de astazi la Bursa de Valori Bucuresti.
In cazul titlurilor BCR, prospectul final al emisiunii mai trebuie sa obtina aprobarile de la CNVM, care a avizat la inceputul lunii prospectul preliminar. Si BCR intentioneaza sa listeze obligatiunile, ceea ce va mari consistenta acestui segment de piata inca in formare.
Surse bancare afirma ca BCR isi rezerva dreptul de a rascumpara anticipat obligatiunile, in functie de evolutia costurilor cu sursele atrase, banca incercand astfel sa se protejeze de o eventuala noua crestere a rezervelor minime obligatorii cerute de BNR - pe care le si nominalizeaza, dar si de alti factori neprecizati. In aceste conditii, unii investitori ar putea gasi dificil sa faca o evaluare a randamentului pe care il pot obtine intr-un interval de timp care devine incert.
Din punctul de vedere al parametrilor financiari, BCR a venit in fata investitorilor cu un profit net de 178 mil. euro pe opt luni, in crestere cu 50,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si cu un randament al capitalului de 23,9%, imbunatatit cu 6 puncte procentuale. De asemenea, banca tocmai a intrat sub controlul grupului austriac Erste Bank, beneficiind de cresterea cu trei trepte a ratingului acordat de agentia Fitch, pana la nivelul A-. BCR se asteapta ca o mare parte a subscrierilor sa vina de la investitori straini.
Piata obligatiunilor corporatiste s-ar putea largi in viitorul apropiat, in conditiile in care si BRD-SocGen si Raiffeisen si-au anuntat intentia de a atrage surse de finantare pe 3-5 ani, cu precadere in lei si la dobanzi fixe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO