Bănci și Asigurări

Belgienii de la KBC vad in BCR "achizitia perfecta": banca si asigurari

27.07.2005, 20:05 28

Grupul belgian KBC, specializat in servicii bancare, de asigurari si de administrare de active, intra in cursa pentru BCR constient ca pretul oferit va fi un criteriu foarte important pentru desemnarea castigatorului si este gata sa tina piept concurentei, insa considera ca va conta si experienta pe care a acumulat-o in ultimii zece ani in Europa Centrala si de Est (ECE), unde detine cinci banci, a declarat ieri Marko Voljc, director general pentru ECE.

"Strategia si experienta sunt importante, nu doar pretul oferit. Ceea ce s-a intamplat in Europa Centrala se va intampla si in Romania, iar noi stim deja cum evolueaza lucrurile", spune Voljc.

Oficialul KBC afirma ca obiectivul grupului este de a detine pachetul majoritar in banci importante, care opereaza ca banci universale si au capacitatea de a dezvolta in paralel produse de asigurare. "Credem ca BCR corespunde perfect criteriilor noastre strategice prin pozitia pe piata, franciza puternica si progresul realizat deja in dezvoltarea operatiunilor de retail", a declarat Marko Voljc.

KBC este un grup financiar de talie medie, cu active de 296 miliarde de euro la sfarsitul trimestrului I al acestui an, din care activele bancare detinute in Europa Centrala si de Est insumeaza peste 30 de miliarde, ceea ce ii asigura pozitia de lider in regiune. Listat la Bruxelles (pe Euronext) si la Luxemburg, KBC are o capitalizare de circa 24 miliarde de euro. Anul trecut, profitul net al KBC a depasit 1,7 miliarde de euro, in crestere cu 57% fata de 2003.

Punctul forte cu care se lauda belgienii il constituie expertiza acumulata atat in domeniul bancar, cat si in cel al asigurarilor, ceea ce ii permite sa-si majoreze cotele de piata prin vanzari incrucisate de produse integrate, bancare, de gestionare a activelor si de asigurari, lucrand cu aceeasi baza de clienti. In medie, unul din cei 11 milioane de clienti ai grupului a contractat 3,6 produse financiare.

Dezvoltarea gamei de produse ar fi si una dintre contributiile pe care KBC le-ar aduce la dezvoltarea BCR.

"Putem ajuta la introducerea unor produse atractive pentru IMM, precum si in domeniul creditelor ipotecare sau al cardurilor de credit. De asemenea, putem contribui la consolidarea diviziei de asset management a BCR, aflata inca la inceput, si pe zona fondurilor mutuale", a spus Luc Popelier, director general - strategie si expansiune, aratand ca BCR ar putea beneficia si de parteneriatele cu bancile controlate de KBC in Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia si Slovenia, ceea ce ar sprijini si dezvoltarea relatiilor comerciale cu tarile respective.

Pe ansamblu, belgienii au numai cuvinte de lauda pentru BCR, remarcand structura completa de grup financiar, construita intr-un timp relativ scurt.

Totusi, cu mai putin de doua luni pana la termenul de depunere a ofertelor finale pentru BCR - 19 septembrie, reprezentantii KBC recunosc ca nu au aflat detalii despre banca romaneasca si nici despre actuala conjunctura monetara si macroeconomica.

"BCR apare ca o banca bine condusa si profitabila, insa nu am avut timp sa ne uitam la detalii. Este o perioada destul de scurta pentru analiza pana in septembrie", se plange Luc Popelier.

In evaluarile privind BCR, KBC beneficiaza de consultanta oferita de Bank of America.

In competitia pentru preluarea celei mai mari banci romanesti, KBC se va confrunta pentru prima oara cu mai puternicul grup francez BNP Paribas, dar si cu conationalii de la Fortis. "Nu i-am mai intalnit la privatizari din regiune pentru ca pana acum nu au fost interesati de Europa Centrala si de Est. Ne-am infruntat insa cu Banca Intesa si cu Deutsche Bank, pe care i-am si invins", afirma Luc Popelier, directorul pentru strategie si expansiune.

Pentru scenariul unui esec la BCR, KBC nu are - cel putin oficial - o alternativa clara. Este insa cert faptul ca belgienii nu sunt interesati de CEC. "Va trebui sa cautam alternative pentru ca Romania este o piata interesanta pentru noi, insa nu cred ca CEC va fi luata in calcul", a declarat Marko Voljc, director general pentru ECE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO