Bănci și Asigurări

BERD aduce in boardul BCR specialist in recuperarea creditelor

16.06.2004, 00:00 7



Oliver Greene, fost director al departamentului pentru restucturarea si recuperarea creditelor din Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), va reprezenta institutia financiara in Consiliul de supraveghere al BCR, au declarat surse din sistemul bancar, citate de Mediafax.



Nominalizarea lui Greene a fost confirmata de presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila.



Conducerea BCR va fi completata cu cei doi reprezentanti ai BERD si International Finance Corporation (IFC), care vor fi numiti in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din data de 30 iunie.



BERD si IFC au fost inscrise, la 4 iunie, in registrul actionarilor Bancii Comerciale Romane cu 25% plus doua titluri din capitalul bancii, pentru care au platit impreuna 222 de milioane de euro.



BERD si-a dat acordul asupra intentiei guvernului roman de a vinde din actiunile pe care le mai detine la BCR un al doilea pachet de 25%, unui investitor strategic.



Operatiunea ar urma sa aiba loc pana la sfarsitul acestui an sau anul viitor.



BERD si reprezentantii guvernului au convenit ca statul va vinde al doilea pachet de 25% din participatia sa actuala de 45% din capitalul celei mai mari banci romanesti, in timp ce BERD si IFC isi vor conserva pozitiile minoritare de blocaj cu 25% plus doua actiuni pana in 2006.



Conform strategiei de privatizare, pachetul de control la BCR ar urma sa fie detinut in 2006 de un investitor strategic, prin diminuarea suplimentara a cotei detinute de stat, dar si a retragerii ori reducerii participatiilor BERD si IFC. Cele cinci SIF detin pachete de cate 6% din BCR.



Ministerul Finantelor a emis garantii de stat pentru anumite active preluate de la fosta Bancorex si evidentiate extrabilantier la BCR, iar activul si pasivul bancii vor fi exonerate de unele procese mai vechi si eventuale obligatii de plata derivate din acestea.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO