Bănci și Asigurări

BNR a absorbit depozite de 8,9 mld. euro in ianuarie

BNR a absorbit depozite de 8,9 mld. euro in ianuarie

Valoarea medie zilnica a stocului de depozite de la BNR a urcat la un varf de 10 miliarde de lei, in crestere cu 51% fata de decembrie.

07.02.2008, 19:45 12

BNR a absorbit in ianuarie depozite de pe piata interbancara in valoare totala de 33,12 de miliarde de lei (echivalentul a 8,9 miliarde de euro), un record istoric, in incercarea de a tine sub control lichiditatile.
In aceste conditii, valoarea medie zilnica a stocului de depozite de la BNR a urcat la un varf de 10 miliarde de lei, in crestere cu 51% fata de decembrie.
Banca centrala a organizat nu mai putin de 17 operatiuni de sterilizare luna trecuta, platind de fiecare data o dobanda de 8% pe an (nivelul la care era setata atunci rata de politica monetara).
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a aratat in mai multe randuri ca nivelul lichiditatilor de pe piata interbancara a fost bulversat de sumele foarte mari cheltuite la sfarsitul anului trecut de autoritatile publice. Cheltuielile bugetare din noiembrie si decembrie au fost cu peste 3% mai mari decat nivelul planificat. Astfel, bugetul de stat a trecut de la un excedent usor in octombrie la un deficit estimat la 2,7% din PIB, la sfarsitul lui decembrie. Isarescu a aratat ca nivelul mare al lichiditatilor excedentare, care au dus la scaderea dobanzilor, a pus preisune suplimentara si pe deprecierea cursului.
Pentru a absorbi toti leii care "balteau" pe piata monetara, BNR a organizat pe 22 si pe 23 ianuarie chiar cate doua licitatii zilnice pentru atragerea de depozite.
Totodata, banca centrala a flexibilizat politica de sterilizare. Pe langa depozitele clasice la doua saptamani, BNR a atras depozite pe diferite scadente (trei pana la sapte zile), incercand sa ofere solutii de plasament care sa corespunda nevoilor bancilor comerciale.
In ciuda sterilizarii foarte agresive, dobanzile la plasamentele pe termen foarte scurt au inregistrat fluctuatii in abmele sensuri pe parcursul lui ianuarie. Indicatorul pietei ROBID pentru o zi a coborat de la 7,3% pe an, in prima zi de tranzactionare a anului, la 6,9% pe an pe 22 ianuarie (aflandu-se aproape de sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, bancile au preferat sa pastreze lichiditati excedentare).
Spre sfarsitul lunii dobanzile au inceput sa urce, in conditiile in care companiile au avut de facut plati importante catre buget, iar piata a inceput sa ia in pret o majorare a dobanzii de referinta la sedinta de pe 4 februarie. In aceste conditii, si sumele plasate in cadrul licitatiilor au coborat sensibil.
Pe 4 februarie, dealerii s-au grabit sa plaseze la BNR 4,62 mld. lei, la noua dobanda de politica monetara, de 9% pe an. Aceasta este singura licitatie organizata de BNR de la modificarea dobanzii cheie.
Desi dobanzile au ramas si ieri la niveluri ridicate - 9%-9,7% pe an leul a pierdut teren in fata euro, pe fondul sentimentului regional negativ. Cotatiile au urcat pe piata de la Bucuresti la un maxim de 3,6840 lei, dupa ce coborasera luni la 3,6 lei. Piata s-a echilibrat in a doua jumatate a zilei, euro coborand sub 3,66 lei. BNR a calculat ieri un curs de 3,6579 lei, cu 3,3 bani peste nivelul din ziua precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO