Bănci și Asigurări

BNR a avut pierderi operationale de 1,9 mld. euro

20.02.2007, 16:40 27

Banca Nationala a incheiat anul 2006 cu pierderi operationale in valoare de 6,6 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro), de doua ori mai mari decat in 2005, potrivit statisticii date publicitatii.
"Avem in continuare pierdere, dar din septembrie anul trecut in fiecare luna am obtinut profit, iar acesta este in crestere", afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Conform datelor publicate de BNR, in primul trimestru al anului trecut pierderea operationala a bancii centrale a stationat la 3,1-3,2 miliarde de lei, pentru ca in urmatoarele doua trimestre sa scada la 2,7-2,8 miliarde, iar in decembrie sa se dubleze brusc pana la 6,619 miliarde de lei.
Pana in decembrie, banca centrala a aplicat o politica de sterilizare integrala a excesului de lichiditati de pe piata monetara in conditiile in care la sfarsitul lunii iunie a majorat dobanda de politica monetara la 8,75%. Pe de alta parte, BNR si-a usurat costurile sterilizarii prin majorarea ratei rezervelor minime obligatorii, intai la valuta si mai apoi la lei. Practic, banca centrala a ajuns sa blocheze lichiditati substantiale in schimbul carora plateste dobanzi de numai 1,9% la lei si 0,8% la euro.
Guvernatorul BNR afirma ca are "certitudinea" recuperarii pierderii din 2006 "intr-o perioada rezonabila", iar apoi chiar si a celei din 2005.
In 2005, pierderea operationala de circa trei miliarde de lei a fost acoperita doar partial din reevaluarea rezervelor valutare, rezultand in final o pierdere neta de aproximativ 653 de milioane de euro.
Ca si in 2005, in 2006 aprecierea leului a avut un efect nefavorabil asupra rezultatelor financiare ale BNR, nemaipermitand compensarea pierderilor operationale inregistrate pe piata monetara cu diferente favorabile din reevaluarea activelor in valuta, ci dimpotriva, diferentele respective devenind "nefavorabile". Astfel, in 2004 pierderea operationala de circa doua miliarde de lei a fost acoperita integral din soldul contului special de reevaluare a rezervei valutare.
Ecartul dintre dobanzile incasate de BNR prin plasarea rezervelor valutare pe piata externa si cele platite bancilor comerciale in urma operatiunilor de sterilizare necesare luptei impotriva inflatiei a facut ca banca centrala sa incheie inca un an cu pierdere operationala.
La sfarsitul anului trecut, pasivele interne ale BNR insumau echivalentul a 22,9 miliarde de euro, in crestere cu 16% fata de 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO