Bănci și Asigurări

BNR a cumparat un miliard de euro in trei luni, fara ca leul sa simta

05.07.2004, 00:00 16



Rezervele valutare ale Bancii Nationale au crescut in luna iunie cu aproape o jumatate de miliard de euro, pana la 7,76 mld. Euro. Rezervele s-a apropiat astfel de opt miliarde, dupa ce pragul de sapte miliarde de-abia fusese depasit la sfarsitul lunii aprilie.



Performanta este justificata in primul rand de cumpararile masive de valuta operate de banca centrala pe piata interbancara: circa un miliard de euro in trei luni (aprilie-iunie). Numai in luna iunie cumpararile au insumat un nivel record de 430 milioane de euro.



Astfel, BNR si-a mentinut pozitia de cumparator net de valuta pentru a cincea luna consecutiv



Iar aceasta absorbtie substantiala de lichiditati in valuta a fost realizata cat se poate de lejer, pe seama surplusurilor inregistrate in piata, si ca atare fara ca leul sa resimta vreo presiune de depreciere, ci din contra. De altfel, in ultima saptamana a lunii iunie BNR nu si-a facut simtita prezenta pe piata interbancara.



Cu aproape un miliard de euro cumparat de pe piata in ultimele trei luni, Banca Nationala si-a consolidat intr-un interval relativ scurt atingerea obiectivului de majorare a rezervei valutare astfel incat aceasta sa asigure o acoperire cat mai confortabila a circa 3,5 luni de importuri, solicitata de Fondul Monetar International. Teoretic, dinamica rezervei trebuie sa tina pasul cu cresterea importurilor, care in aprilie a fost devansata de cea a exporturilor, dupa opt luni.



Prin cumpararile substantiale de valuta BNR a tinut sub control o presiune conjuncturala de apreciere chiar nominala a leului, generata de intrarile mari de valuta pe piata. Atat din strainatate, dar si din resurse interne, sub forma depozitelor bancare in valuta convertite in lei pentru un randament atractiv, dar si a creditelor "speculative" in valuta, incurajate de costul scazut al acestora, pentru acoperirea unor nevoi de finantare in lei.



Aceleasi cumparari de valuta au insemnat insa si un efort de sterilizare multiplicat pentru absorbtia leilor aruncati pe piata prin aceste operatiuni. Capacitatea de sterilizare a fost intarita prin lansarea primei emisiuni de certificate de dezpoit emise de BNR pe trei luni si care pot da o indicatie asupra ritmului de scadere a dobanzii la o luna, luata ca referinta de intreaga piata financiara.



Cresterea spectaculoasa a rezervei valutare in luna iunie a fost sustinuta si de intrari reprezentand plati de 179,6 milioane de euro facute de BERD si IFC in contul actiunilor cumparate la BCR.



De asemenea, BNR a mai inregistrat venituri din administrarea rezervei internationale de sapte milioane de euro, plus intrari nete de 32,5 milioane euro, avand drept sursa modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari la rezerva valutara a statului, comisioane bancare, cotizatii si altele.



In luna iunie, banca centrala a facut plati de 157,4 milioane euro reprezentand plati de rate si dobanzi scadente in contul datoriei publice externe, directa si garantata de Ministerul Finantelor.



Rezerva de aur administrata de BNR s-a mentinut la nivelul de 105,1 tone. In conditiile evolutiilor preturilor pe piata internationala, valoarea acesteia a crescut la 1,09 mld. Euro.



In aceste conditii, rezervele internationale ale Bancii Nationale (valute plus aur) ajunsesera la sfarsitul lunii iunie la peste 8,86 miliarde euro.



Pana la sfarsitul acestui an, BNR mai are de facut plati scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor in valoare de 682 milioane euro. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO