Bănci și Asigurări

BNR a dat băncilor lichidităţi deşi leii bălteau pe piaţă

BNR a dat băncilor lichidităţi deşi leii bălteau pe piaţă

Autor: Liviu Chiru

13.01.2011, 23:55 44

,Cel puţin o bancă a mers la BNR cu titluri de stat şi a obţinutîn schimb lichidităţi în noiembrie şi decembrie în cadrul unoroperaţiuni de tip "repo" bilaterale, în condiţiile în care nu s-audesfăşurat licitaţii deschise pentru injecţia de lichidităţi.

Paradoxal, nevoia de lichidităţi a apărut în condiţiile în carepe piaţa interbancară leii "bălteau", situaţie reflectată şi înnivelul foarte scăzut al dobânzilor. Dobânda medie la care băncileşi-au împrumutat lei între ele în decembrie a fost de 3,28% pe an(la depozitele constituite efectiv). Cu toate acestea, băncile careau mers la BNR pentru lichidităţi au plătit o dobândă de 6,25% pean.

"Ar putea să fie o bancă sau mai multe care nu au lichidităţi şilimite de tranzacţionare suficiente cu alţi jucători din piaţă. Saupoate fi din nou o finanţare indirectă pentru MinisterulFinanţelor", a comentat un dealer. În primăvara lui 2009 BNR aderulat operaţiuni repo bilaterale cu mai multe bănci, prin care lerefinanţa portofoliul de titluri de stat, asigurându-le astfellichidităţi pe care acestea le plasau din nou în titluri noi emisede Trezorerie. Pe de altă parte, limitele de tranzacţionare(expunerea pe care un jucător poate să o aibă faţă de un altjucător) pe piaţa monetară sunt încă afectate de şocul din toamnalui 2008, iar băncile cu o imagine nefavorabilă pot avea greutăţiîn obţinerea de finanţări.

Datele din buletinul lunar al BNR pe decembrie 2010 indică unstoc mediu zilnic al sumelor oferite prin operaţiuni "repo" de 1,1miliarde de lei (circa 265 mil. euro), în creştere de la 72 demilioane de lei în noiembrie. Din aprilie şi până în octombriestocul fusese zero, în condiţiile în care pe piaţă s-a acumulat unexces de lichidităţi, pe care BNR a fost chiar nevoită să îlcontroleze prin atragerea de depozite. Totuşi, pe site-ul bănciicentrale ultimele licitaţii pentru operaţiuni "repo" figurează înmartie.

Totodată, în buletinul BNR apare un stoc mediu zilnic dedepozite atrase în valoare de 113 milioane de lei, în decembrie. Înparalel, dealerii au plasat zilnic, în medie, 1,5 miliarde de leiîn facilitatea de depozit pe o zi a BNR, primind o dobândă de 2,25%pe an pentru sumele depuse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO