Bănci și Asigurări

BNR a facut bancile sa-i vanda 611 mil. euro in trei luni. Fara ca leul sa simta

06.05.2004, 00:00 16



Rezervele valutare ale Bancii Nationale depaseau la sfarsitul lunii aprilie nivelul record de sapte miliarde de euro.



Numai luna trecuta rezervele au crescut cu aproape 262 milioane de euro, in conditiile in care banca centrala si-a mentinut pentru a treia luna consecutiv o pozitie solida de cumparator net de valuta de pe piata interbancara.



Astfel, cumpararile din aprilie au insumat 212 milioane de euro, ceea ce a ridicat la 611 milioane totalul sumelor in valuta ridicate din piata in decurs de trei luni. Iar aceasta suma depaseste cu mai bine de 100 milioane de euro totalul vanzarilor de valuta la care a BNR a recurs pe parcursul anului trecut pentru a ajuta leul sa depaseasca perioadele de presiune din primavara 2003 si apoi din ultimele luni ale anului.



In perioada februarie-aprilie 2004 BNR a cumparat de pe piata aproape de doua ori mai multa valuta decat a vandut in intervalul noiembrie 2003-ianuarie 2004. Iar acest drenaj substantial de lichiditati in valuta a fost realizat cat se poate de lejer, pe seama surplusurilor inregistrate in piata, si ca atare fara ca leul sa resimta vreo presiune de depreciere, ci din contra.



La cele 212 milioane de euro cumparate in luna aprilie, BNR a mai adaugat la rezerva 38,9 milioane aferente emisiunii de titluri de stat in valuta lansate de Ministerul Finantelor pe piata interna.



De asemenea, BNR a obtinut venituri de 17,6 milioane de euro din administrarea rezervei internationale si 16,7 milioane de euro in urma modificarii nivelului rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, comisioane bancare si cotizatii. Astfel s-au adunat intrari de circa 285 milioane de euro, pe langa care platile de 23,3 milioane euro in contul datoriei externe publice si garantate de Ministerul Finantelor n-au avut o influenta semnificativa. Pana la sfarsitul acestui an, rezerva valutara administrata de BNR are de acoperit sume scadente la plata datoriei publice externe in valoare de1,02 miliarde de euro.



Rezerva de aur a bancii centrale a inregistrat o usoara scadere a valorii in euro, din cauza evolutiei preturilor internationale, pana la 1,09 miliarde de euro, desi cantitatea s-a mentinut la 105,1 tone. In aceste conditii, rezervele internationale ale BNR (valute plus aur) depaseau la sfarsitul lui aprilie 8,1 miliarde de euro.



Cu cele 611 milioane de euro cumparate de pe piata in ultimele trei luni, Banca Nationala si-a consolidat intr-un interval relativ scurt atingerea obiectivului de majorare a rezervei valutare astfel incat aceasta sa asigure o acoperire cat mai confortabila a circa 3,5 luni de importuri, solicitata de Fondul Monetar International.



Majorarea rezervei este cat se poate de binevenita atat timp cat importurile tind sa se instaleze pe un palier lunar de peste doua miliarde de euro. Fata de nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut, rezerva valutara a crescut cu aproape 10%, insa importurile au atins un ritm de crestere lunara de peste 15%.



La inceputul anului, Banca Nationala nu-si propunea sa duca rezerva la un grad de acoperire a importurilor de peste 3,5 luni.



In aceste conditii, tinta de majorare a rezervei valutare a fost stabilita la 15-20%, eventual actualizata in functie de dinamica importurilor.



La sfarsitul lunii februarie, gradul de acoperire a rezervei in luni de importuri, calculat ca raport intre rezerva internationala totala si importul mediu de bunuri si servicii, crescuse la 4,3 luni de import.



Obiectivul de a mentine un nivel cat mai acoperitor al rezervei nu este greu de atins atat timp cat BNR poate conta ca surse de intrare pe emisiunea de euroobligatiuni in valoare de cel putin 600 milioane de euro, programata undeva pana la jumatatea anului, dar si pe venituri din privatizare, intre care cele 222 milioane de dolari in contul tranzactiei cu actiunile BCR reprezinta o suma certa.



De asemenea, rezerva s-ar putea imbogati cu contravaloarea privatizarii Petrom, daca vanzarea si procedurile aferente se incheie pana la sfarsitul anului.



In plus, BNR are toate conditiile pentru a continua strategia de interventii pe piata valutara care sa-i permite sa arate ca majorarea rezervei pe seama cumpararilor de valuta nu inseamna deprecierea leului. Cel putin deocamdata, mecanismul functioneaza. Bancile sunt aduse in pozitia de a dori sa vanda valuta, fara ca BNR sa apara drept cumparator activ, in conditiile in care nivelul ridicat al dobanzii la lei incurajeaza vanzarea de valuta, concomitent cu incertitudinea aproape constanta a unor interventii care ar putea prinde jucatorii pe picior gresit. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO