Bănci și Asigurări

BNR a penalizat cresterea expunerii la risc in sistemul bancar

28.06.2005, 18:11 20

Una sau mai multe banci care cumuleaza 8,2% din activele sistemului bancar au fost declasate de BNR de la rating 2 la rating 3, la sfårsitul trimestrului I al acestui an.

Astfel, dupa o crestere constanta pe parcursul ultimilor ani, ponderea bancilor cu rating 2 a scazut brusc la sfårsitul lunii martie, de la 87% din activele totale,la 78,8%, potrivit datelor bancii centrale.

In acelasi timp, ponderea bancilor care sunt incadrate in categoria de rating 3 a crescut de la 12,5% la 20,7%, revenind astfel la nivelul inregistrat la sfårsitul anului 2003. Cifrele evidentiaza retrogradarea unei banci mai mari sau a doua banci de talie medie din categoria de rating 2 in categoria de rating 3.

De asemenea, la sfårsitul trimestrului I 2005 s-a mentinut situatia in care nici una din cele 39 de banci de pe piata nu reuseste sa acceada la nivelul de eficienta, calitate a activelor si adecvarea capitalului corespunzator ratingului 1. In urma cu doi ani, 9,8% din activele bancare erau controlate de banci incadrate in cea mai buna categorie de rating, pentru ca la sfårsitul lui 2004 ponderea sa scada la zero.

Pe de alta parte, datele BNR releva faptul ca nici o banca activa pe piata nu mai este incadrata in cea mai slaba grupa de rating - 5, in care sunt incluse banci cu mari probleme financiare, carora nu li se mai permite sa atraga depozite de la populatie. La sfårsitul lui 2004, o singura banca era notata de BNR cu rating 5.

Ponderea bancilor ale caror active intrunesc standardele de calitate corespunzatoare ratingului 4 a ramas constanta la nivelul de 0,5%, inregistrat si in decembrie 2003.

La sfårsitul anului trecut, ponderea bancilor cu rating 2 atinsese un nivel record: 87% din activele sistemului bancar apartineau unor banci care se incadreaza in aceasta categorie de rating.

In mod constant, majoritatea bancilor de pe piata romåneasca au primit la evaluarile facute de BNR note corespunzatoare ratingului 2. Ponderea bancilor cu rating 2 a crescut in ultimii trei ani, urcånd de la 66,8% in decembrie 2002 påna la nivelul actual de 87%, care reprezinta un record, dupa mai multe oscilatii sub pragul de 80% in decursul ultimilor cinci ani. In decembrie 2003, rating 2 au primit banci reprezentånd 79,4% din activele totale.

Potrivit grilei de calificative a BNR, diferenta dintre ratingul 1 si ratingul 2 este foarte mica.

BNR foloseste o grila de clasificare a bancilor cu cinci trepte de rating, de la 1 la 5.

Bancile cu rating 1 trebuie sa inregistreze o pondere a creditelor totale in totalul activului de sub 50%, iar creantele restante si indoielnice raportate la total active sa nu treaca de 2%. De asemenea, raportul dintre capitalul propriu si capitalul social trebuie sa depaseasca nivelul de 150%, rentabilitatea activelor (ROA) sa treaca de 5%, iar rata rentabilitatii activitatii de baza sa fie de peste 150%.

Ratingurile mai slabe acordate unor banci sunt justificate de calitatea slaba a managementului, de profitabilitatea scazuta sau de calitatea actionarilor.

Astfel, in categoria de rating 4 sunt incluse bancile cu profitabilitate redusa. Din aceasta categorie fac parte banci cu probleme in a proviziona mai mult decåt BNR considera necesar. Påna la sfårsitul anului trecut, se afla pe un trend descendent si ponderea in total active a bancilor notate de banca centrala cu calificative corespunzatoare ratingului 3, respectiv de la 20,1% in decembrie 2003 la 12,5% in decembrie 2004. Aici se regasesc si banci care au statul romån ca actionar. Conform grilei de punctaj folosite de BNR, bancile care au ca actionar majoritar statul sunt incluse in categoria de rating 3 pentru calitatea actionariatului.

Bancile cu rating 3 au probleme de expunere prea mare la risc, respectiv o calitate mai slaba a activelor.

In ultimii cinci ani, solvabilitatea medie a bancilor a avut un trend general de scadere, cu mici inflexiuni, de la un vårf de 28,8% in 2001 la 19,1% in prezent.

Nivelul este insa confortabil fata de limita minima de 12% impusa de BNR. In acelasi timp, ponderea creantelor restante si indoielnice in total active a crescut semnificativ påna in luna ianuarie a acestui an, påna la 2,6%, fata de 2,2% in decembrie 2004. Cu toate acestea, nivelul ramåne suficient de scazut pentru a nu ridica probleme in masura in care tendinta nu se consolideaza. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO