Bănci și Asigurări

BNR a vandut euro, dar rezerva valutara urca mai departe

03.11.2008, 19:35 30

Iesirile din rezerva valutara a BNR au insumat in luna octombrie peste 3,1 mld. euro, in contextul in care banca centrala s-a confruntat cu un atac speculativ asupra leului, dupa cum au afirmat oficialii institutiei, insa per ansamblu rezerva a continuat sa urce, pana la 27,3 mld. euro.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ieri ca banca centrala "a vandut niste valuta", fara a oferi detalii privind amploarea interventiilor pe piata valutara.
Conform comunicatului emis ieri de Banca Nationala, iesirile de 3,1 mld. euro reprezinta atat rezultatul operatiunilor derulate pe piata interbancara, cat si efecte ale modificarii rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele.
In paralel, rezerva valutara a consemnat intrari de peste 4,4 miliarde de euro, ceea ce a condus la o crestere neta de aproape 1,3 miliarde de euro, pana la un total de 27,3 mld. euro. Fata de acum un an, rezerva administrata de BNR este mai mare cu peste 2,1 miliarde de euro.
Potrivit bancii centrale, intrarile de 4,4 mld. euro au avut drept surse modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, operatiuni pe piata interbancara, venituri din administrarea rezervelor internationale.
In acelasi timp, BNR mentioneaza ca intrucat rezervele valutare sunt constituite din active denominate in euro, dolari americani si alte valute, modificarile importante ale cursurilor acestor valute pe plan international au influentat atat intrarile, cat si iesirile.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, insa ca urmare a cresterii preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 1,9 mld. euro. Astfel, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 octombrie au ajuns la 29,2 miliarde de euro, nivel cu 2,2 miliarde de euro mai mare decat in octombrie 2007.
Platile scadente in luna noiembrie 2008 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Economiei si Finantelor, insumeaza 57 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO