Bănci și Asigurări

BNR aspira toata valuta, insa mai are nevoie pentru a dormi linistita

03.06.2004, 00:00 21

In luna mai, rezervele valutare ale Bancii Nationale au crescut cu 245 milioane euro, pana la un nivel de 7,27 miliarde de euro.
Cu tot cu aur, evaluat la circa un miliard de euro, rezervele internationale ale BNR se ridica la 8,35 miliarde euro.
Nivelul este exact limita prudentialitatii, adica patru luni de importuri. Importurile pentru anul acesta sunt estimate la 25 miliarde euro, cu 20% mai mari decat cele de anul trecut, conform evolutiei de pe primele patru luni. Pentru un nivel confortabil, de 4,5-5 luni de importuri, BNR ar trebui sa aiba rezerve de 10 miliarde euro.
Dinamica cresterii rezervelor se situeaza sub nivelul celei inregistrate in luna aprilie, cand rezervele internationale ale BNR s-au marit cu 262 milioane de euro.
Cresterea cu o suma usor mai mica decat in luna anterioara a avut loc in ciuda faptului ca in luna mai, cumpararile de valuta efectuate au depasit cu 119 milioane de euro achizitiile lunii aprilie.
Explicatia diferentei se regaseste in varful de plata al datoriei externe din luna mai. Dupa ce in aprilie si martie Romamia a avut de achitat in contul datoriei externe sume de maixim 50 milioane de euro, platile efectuate in contul datoriei publice externe din in luna mai s-au ridicat la 138 milioane euro, cu 115 milioane mai mult decat in luna aprilie.
Serviciul datoriei externe pentru anul acesta se ridica la 852 milioane de euro.
Cresterea rezervei din luna mai a fost asigurata in special prin cumpararile intreprinse de BNR pe piata valutara interbancara, care au totalizat 331 milioane de euro. Practic, banca centrala a intervenit aproape zilnic pe piata, atragand excesul de valuta de piata. In aceste conditii, cursul leu/euro a crescut de la 40.297 de lei/euro la inceputul lunii la 40.796 de lei/euro la data de 31 mai, ceea ce reprezinta o apreciere a monedei europene cu 1,2%.
Toate aceste cumparari arata ca ritmul in care intra valuta pe piata romaneasca creste pe zi ce trece.
Astfel, banca centrala a avut de unde achizitiona valuta luna trecuta, cursul manifestant tendinte evidente de scadere sub presiunea unui excedent de valuta, a carui origine este doar banuita - in sumele de bani trimise de muncitorii romani care lucreaza in stranatate. De asemenea, este foarte posibil sa fie investitori straini de mai mica anvergura care intra pe piata imobiliarelor. Italienii si israelienii percep piata romaneasca imobiliara deja ca pe una pe care se asteapta un viitor boom.
Singura certitudine este ca pe intreg parcursul lunii sumele cumparate de banci de la clienti au fost mai mari decat cele cedate acestora.
Veniturile obtinute de BNR din administrarea rezervei internationale au contribuit cu 16,6 milioane de euro, fiind mai mici cu 1 milion de euro decat cele obtinute in luna aprilie.
Contributia categoriei "Alte intrari nete" la cresterea rezervei valutare a fost in luna mai de 35 milioane de euro. La acest capitol intra, spre exemplu, rezervele minime obligatorii ale bancilor constituite la BNR. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO