Bănci și Asigurări

BNR continuă să pompeze lichiditate în piaţă: patru bănci au luat echivalentul a 1 mld. euro

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

24.01.2012, 00:00 101

BNR a împrumutat ieri patru bănci cu 4,42 mld. lei (circa 1 mld. euro), pentru şapte zile, printr-o licitaţie repo, la dobânda de politică monetară de 5,75% pe an. Prin astfel de operaţiuni BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat.

Potrivit dealerilor, aceste împrumuturi au fost realizate fie de unele instituţii de credit care sunt în imposibilitatea de a accesa împrumuturi din piaţă, fie fondurile au fost atrase de unele bănci locale care finanţează la rândul lor Ministerul de Finanţe, la randamente în scădere, ambele ipoteze fiind vehiculate şi la licitaţiile din ultima lună.

Săptămâna trecută, trei bănci au împrumutat 3,56 mld. lei (824 mil. euro) de la BNR, tot pentru şapte zile. Începând din 17 octombrie, BNR a organizat în fiecare săptămână câte o licitaţie repo, prin care a acordat împrumuturi băncilor. Pe piaţa monetară, randamentele pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână se situau ieri la 4,83 - 5,33%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO