Bănci și Asigurări

BNR crede că băncile vor da şi mai puţine credite companiilor

09.08.2010, 23:55 19

Este foarte posibil ca prudenţa băncilor să se accentueze înperioada următoare din cauza înrăutăţirii percepţiei de risc faţăde diferite sectoare din economie sau categorii de clienţi, iarnivelul dobânzilor să fie şi mai puţin relevant pentru stimulareacererii de credite, anticipează experţii BNR în raportultrimestrial asupra inflaţiei.
Cu alte cuvinte, bancherii vor fi şi mai reticenţi în a-şi a­su­mariscuri suplimentare prin acordarea de noi credite, atât timp câtcalitatea portofoliilor existente continuă să se deterioreze de lao lună la alta. La jumătatea anului, pon­derea creditelor încadrateîn categoria "îndoielnic şi pier­dere" a crescut la aproape 18% dintotalul creditelor şi dobânzilor pe care le au de recuperatbăncile.
Potrivit evaluărilor băncii centrale, măsura în care niveluldobânzilor poate stimula cererea reprezintă doar "un efect de preţcare este de aşteptat să fie atenuat în mod semnificativ de efectulcantitativ mai pronunţat al restrictivităţii anticipate aactivităţii de creditare". Adică indiferent dacă băncile ar maireduce dobânzile, creditarea nu va creşte pentru că din ce în cemai puţini clienţi se califică pentru a obţine finanţare.
BNR consideră că inclusiv implementarea măsurilor de austeritatebugetară alimentează prudenţa băncilor, iar pe fondulincertitudinii care marchează atât cererea de consum a populaţiei,cât şi cererea de investiţii, s-ar putea prelungi şi tendinţa deslăbire a cererii de credite. Bancherii se plâng de mai bine de unan de prăbuşirea cererii pentru finanţări, în principal pesegmentul IMM-urilor şi al persoanelor fizice şi nici promoţiilelansate în primăvară nu au avut efecte spectaculoase înresuscitarea interesului clienţilor.
În ciuda declaraţiilor mai multor bancheri care susţin că faceforturi pentru a da credite, BNR consideră însă că "îmbu­nătăţireacondiţiilor de finan­ţare a companiilor este slab perceptibilă".Totuşi, creditele acordate companiilor mari şi administraţiilorlocale au făcut ca la jumătatea anului creditul neguvernamental săînregistreze o creştere de 2% în termeni reali.
După estimările Băncii Naţionale, companiile vor avea probleme nunumai cu obţinerea de noi credite de la băncile locale, ci şi de pepiaţa externă. "Perspectiva finanţării externe accesibilecompaniilor este incertă, fiind dependentă printre altele depercepţia mediului exern asupra evoluţiilor economice, sociale şipolitice interne, mai ales cu privire la rezultatele eforturilor deconsolidare fiscală."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO