Bănci și Asigurări

BNR cumpara cu sacul milioanele de euro de pe piata

03.09.2004, 00:00 12

Rezervele valutare ale Bancii Nationale se apropie de 10 miliarde de euro, ajungand la peste 9,3 miliarde la sfarsitul lui august pe seama unei cresteri lunare de aproape 716 milioane de euro.
Majorarea este insa inferioara recordului de peste 852 milioane de euro inregistrat in luna iulie.
Principala sursa de crestere a rezervei in luna august au constituit-o tot cumpararile de pe piata valutara interbancara, in suma de 392,3 milioane de euro. Cum surplusul de valuta s-a ajustat considerabil fata de un varf spectaculos de aproape 300 milioane de euro atins in iulie, si cumpararile bancii centrale s-au diminuat corespunzator in august dupa recordul de circa 630 milioane de euro consemnat in urma cu o luna.
In opt luni din acest an, BNR a cumparat de pe piata valutara interbancara nu mai putin de 2,26 miliarde de euro. La o asemenea suma in valuta, injectia implicita de lei in piata a fost pe masura, banca centrala fiind nevoita sa sterilizeze aceste alimentari de lichiditate. Asa se face ca in iulie, stocul de depozite atrase de BNR se ridica la peste 91.000 de miliarde de lei.
La cresterea puternica a rezervei valutare au mai contribuit venituri din administrarea rezervei internationale in valoare de 24,5 milioane euro. Si-a spus insa cuvantul si decizia bancii centrale de majorare a rezervei minime obligatorii in valuta constituite de bancile comerciale, de la 25% la 30% din sursele atrase. Astfel, rezerva a inregistrat alte intrari in suma totala de 342,4 milioane de euro, aici fiind contabilizate pe langa rezervele minime cedari la rezerva valutara a statului, comisioane bancare, cotizasii si altele.
In cursul lunii august, rezerva nu a avut suportat plati mai mari de 43,4 milioane de euro, reprezentand rate si dobanzi scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor.
Daca rezerva valutara a urcat la peste 9,3 miliarde de euro, evolutiile favorabile ale preturilor internationale ale aurului au facut ca valoarea rezervei de aur a BNR sa creasca la 1,14 miliarde de euro.
Asa se face ca rezervele internationale administrate de Banca Nationala a Romaniei (valute plus aur) au depasit pragul de zece miliarde de euro, ajungand la un nivel record de peste 10,47 miliarde.
In cele patru luni ramase din acest an, rezerva valutara mai are de suportat un efort de o jumatate de miliard de euro reprezentand platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice.
Cu o rezerva valutara de aproape zece miliarde de euro, BNR si-a consolidat obiectivul de ameliorare constanta a confortului dat de acest indicator in contextul mentinerii unui ritm rapid de crestere a importurilor. Astfel, primele sapte luni ale anului au consemnat o mentinere tendintei de accelerare de la o luna la alta, ajungand la un ritm de 22,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa aceasta in conditiile in care exporturile nu sunt prea departe in urma, cu un ritm de 20,6%. Importurile pe iulie au costat 2,37 miliarde de euro.
Banca centrala are in vedere majorarea rezervei valutare pana la un nivel echivalent a sase luni viitoare de importuri, fata de aproape patru luni in prezent.
Intrarile de valuta sustin atingerea acestui obiectiv, desi in perioada de toamna piata inregistreaza o cerere mai mare de cumparare.
Dincolo de acoperirea confortabila a nivelului de cheltuieli cu importurile in crestere constanta, majorarea rezervei valutare este foarte importanta in contextul in care expunerea pe valuta a economiei a continuat sa se amplifice in mod riscant. Astfel, la sfarsitul lunii iulie ponderea creditului in valuta in totalul finantarilor acordate de banci urcase la aproape 60%. De asemenea, o rezerva cat mai solida este de dorit in perspectiva liberalizarii depozitelor in lei pentru nerezidenti incepand din aprilie 2005, constituind o sursa-tampon in cazul aparitiei unor socuri in urma unor retrageri speculative de capitaluri, care ar putea ajunge sa determine deprecieri bruste ale leului.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO