Bănci și Asigurări

BNR de-abia asteapta ca strainii sa emita obligatiuni in lei

BNR de-abia asteapta ca strainii sa emita obligatiuni in lei

Inventivitatea bancilor bate reglementarile pentru a satisface cererea clientilor

04.07.2006, 18:39 20

Emisiunile de obligatiuni straine denominate in lei tind sa devina o practica cel putin pana cand Ministerul Finantelor reia licitatiile de titluri de stat, insa Banca Nationala nu este ingrijorata.
"Nu este alarmant. Ne asteptam sa se intample ca parte a procesului de liberalizare a contului de capital si este un fenomen care reflecta convertibilitatea cvasitotala a leului", spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg.
Motorul acestor scheme financiare este apetitul mare al investitorilor straini pentru plasamente in lei in conditiile in care statul roman nu s-a mai imprumutat prin emisiuni de titluri din septembrie 2005. Finantele promit sa revina pe piata interna in septembrie, pentru finantarea deficitului de 2,5% din PIB, BNR cerand Guvernului sa nu aprobe emisiuni de euroobligatiuni.
De altfel, piata a dovedit ca poate gasi solutii pentru a profita de oportunitatile de castig, vehiculele financiare speciale infiintate de banci straine inca din 2004 reusind sa faca plasamente in lei chiar inainte de liberalizarea accesului strainilor la depozite la termen in lei.
In septembrie, liberalizarea urmeaza sa devina deplina prin ridicarea restrictiilor la operatiunile cu instrumente monetare pe termen scurt. Dupa aceasta etapa, leul va putea fi considerat pe deplin convertibil. Si in acest caz insa unele banci precum ABN Amro sau HVB au luat-o inaintea reglementarilor si ofera clientilor instrumente derivate pentru acoperirea riscurilor de curs sau de dobanda.
"Stim ca anumite banci au inceput deja operatiuni pe termen scurt, ocolind intr-un fel conditiile existente. Singurul segment pe cale il mai avem de liberalizat il constituie derivativele", afirma Isarescu. El spune ca liberalizarea operatiunilor monetare pe termen scurt va fi facuta prin simpla emitere a unei norme.
Pana in prezent, pe piata internationala au fost lansate doua emisiuni de obligatiuni in lei cu garantie suverana, ambele intermediate de Toronto-Dominion Bank, a doua mare banca din Canada. In aprilie, Toronto-Dominion a intermediat in numele statului austriac o prima astfel de emisiune de obligatiuni in lei, cu valoarea de 100 milioane de lei, cu scadenta la doi ani si o dobanda fixa de 5,75%. Recent a lansat o a doua emisiune, de data aceasta in numele KfW Group, banca de dezvoltare a Germaniei, cu capital de stat. KfW a scos la vanzare titluri in valoare nominala tot de 100 mil. lei (28,4 mil. euro), dar cu scadenta la 18 luni si o dobanda fixa ceva mai mare, de 6% pe an, randamentul fiind de 6,27%.
Atat KfW, cat si Austria aveau nevoie de euro, insa banca din Canada este specializata in mecanisme prin care profita de interesul unor investitori pentru monede ale tarilor emergente si face un swap de moneda si dobanda prin care multumeste ambele parti.
Cererea investitorilor straini a antrenat si emisiuni de titluri in lei pentru plasamente private, precum cele facute de Credit Suisse First Boston.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO