Bănci și Asigurări

BNR depuncteaza bancile din cauza scaderii profitabilitatii

BNR depuncteaza bancile din cauza scaderii profitabilitatii

Florin Georgescu

22.11.2007, 17:21 35

Conform estimarilor ZF pe baza datelor prezentate ieri de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, sase banci au primit note de evaluare mai slabe fata de decembrie 2006, iesind din grupa de rating 2. Astfel, numarul bancilor incluse in aceasta grupa a scazut de la 17 la 11, in schimb numarul bancilor din grupa de rating 3 a crescut de la 19 la 26, iar cel al bancilor din grupa de rating 4, de la 1 la 3, in conditiile in care numarul total al institutiilor de credit de pe piata a urcat de la 37 la 40.
In prezent, grupa de rating 2 reprezinta cele mai bune punctaje de eficienta pe care le pot obtine bancile din sistem. De la sfarsitul lui 2003, nicio banca nu a mai fost inclusa in grupa de rating 1.
"Avem o usoara degradare a ratei de profitabilitate a bancilor, pe fondul cheltuielilor cu extinderea retelelor de unitati si cu cresterea numarului de salariati, precum si al reducerii marjelor de dobanda", a comentat Florin Georgescu, la un seminar organizat de BNR, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank.
BNR urmareste soliditatea financiara a bancilor de pe piata si gradul de contagiune potentiala dupa un sistem de rating cu sase componente - CAAMPL: C - adecvarea capitalului, A - calitatea activelor, A - calitatea actionariatului, M - calitatea managementului, P - profitabilitatea, L - lichiditatea.
Banca centrala evalueaza periodic fiecare dintre cele sase componente folosind note de la 1 la 5, cu 1 fiind notat nivelul cel mai performant, iar cu 5 nivelul cel mai slab, care semnalizeaza un risc maxim.
BNR nu face publice ratingurile acordate fiecarei banci, asa cum fac agentiile de evaluare financiara independente, insa din cand in cand prezinta numarul bancilor care se incadreaza in fiecare treapta de rating.
Potrivit datelor de la sfarsitul lui septembrie, nicio banca de pe piata nu a primit punctaj de alarma, corespunzator grupei de rating 5. Numarul unitatilor bancare a ajuns la 5.175, in crestere cu peste 1.000 fata de septembrie 2006, in timp ce numarul salariatilor din sistem a urcat la aproape 63.500, cu peste 5.500 in noua luni, ceea ce a creat presiuni semnificative asupra costurilor institutiilor de credit.
De asemenea, Florin Georgescu remarca o usoara degradare a calitatii portofoliilor de credite ale unor banci. In functie de calitate, creditele bancare sunt clasificate in cinci grupe mari: standard, in observatie, substandard, indoielnic si pierdere.
Fata de septembrie 2006, ponderea creditelor inregistrate la pierderi a crescut cu peste 0,4 puncte procentuale, ajungand la 2,69% din soldul total, in timp ce creditele "in observatie" au ajuns sa reprezinte 37,32%, in urcare cu aproape 3 puncte procentuale. Explicatia tine de cresterea rapida a creditelor in valuta pentru persoane fizice, care conform normelor prudentiale ale BNR sunt inregistrate automat in categoria "in observatie" pentru clientii care nu obtin venituri in valuta in care se imprumuta.
Corespunzator, ponderea creditelor standard (cu risc minim) a scazut de la 57,2% la aproape 54% la sfarsitul lunii septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO