Bănci și Asigurări

BNR deschide piata bancara pentru orice jucator din UE

03.11.2006, 19:08 12

De la 1 ianuarie 2007, orice banca comerciala, banca de credit ipotecar societate de leasing sau de credite de consum, inregistrata intr-o tara membra a UE si autorizata de banca centrala din tara de rezidenta poate deschide sucursale in Romania sau furniza servicii in mod direct fara a mai parcurge lungul proces de autorizare la BNR.
Nu este necesara asigurarea unui capital de dotare, iar operatiunile pe care institutiile respective ar hotari sa le desfasoare in Romania intra sub supravegherea bancii centrale, care monitorizeaza banca-mama, in cooperare cu BNR.
Prevederile fac parte din proiectul de modificare a legii bancare, denumit "Lege privind institutiile de credit si adecvarea capitalului", care a fost elaborat de BNR intr-o forma finala si care urmeaza sa fie promovat de Ministerul Finantelor astfel incat sa poata fi adoptat de Parlament pana la sfarsitul anului, conform angajamentelor fata de UE.
Bancile locale simt deja presiunea concurentei facute de banci europene care nici macar nu au reprezentanta la Bucuresti, dar care vin cu oferte imbatabile pentru finantari de proiecte in special pentru municipalitati, dar si pentru anumite companii mari. Bancile respective nu suporta nici-unul din costurile administrative pe care BNR le impune la nivel national.
O mare oportunitate o constituie finantarea marilor proiecte de infrastructura.
In privinta sectorului de retail, este insa greu de crezut ca banci mari care nu au considerat pana acum oportun sa vina in Romania o vor face doar pentru ca nu mai au nevoie de autorizarea BNR.
Intentia unei banci dintr-o tara comunitara de a opera in Romania trebuie insa notificata la BNR de catre banca centrala din statul de rezidenta, inceperea activitatii fiind posibila dupa doua luni de la transmiterea notificarii respective.
Aceasta trebuie sa includa date de baza privind tipurile de activitati care urmeaza sa fie desfasurate, adresa, managementul, nivelul fondurilor proprii.
In cazul unei banci din afara UE sau al infiintarii unei banci noi cu capital romanesc, procedura de autorizare de catre BNR poate dura pana la 10 luni: banca centrala isi acorda un termen de 4 luni pentru studierea unei cereri de autorizare, alte doua luni sunt prevazute pentru ca noua institutie sa depuna la BNR documentele privind constituirea legala, iar dupa alte patru luni poate veni sau nu autorizarea de functionare.
Printre motivele de respingere a unei autorizatii figureaza si situatia in care "inainte de obtinerea aprobarii de constituire, fondatorii au facut comunicari publice cu privire la functionarea institutiei de credit".
Totusi, din 2007 cerinta de capital minim initial pentru autorizarea unei noi institutii de credit scade la echivalentul in lei a 5 milioane de euro.
Noua lege defineste intreaga arie de operatiuni pe care le poate desfasura o institutie de credit, de la cele clasice pana la tranzactionarea cu contracte futures si options financiare, cu instrumente avand la baza cursul de schimb si rata dobanzii sau cu actiuni.
BNR urmeaza sa asigure supravegherea cerintelor de lichiditate la nivelul sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din alte state membre in cooperare cu bancile centrale din statele membre de origine.
Pe baza de reciprocitate, banci cu capital romanesc autorizate de BNR pot deschide sucursale sau oferi direct servicii in tari din UE, fara alta autorizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO