Bănci și Asigurări

BNR: Dobanzile la credite si depozite raman prea mari

02.07.2009, 00:00 21
Banca Nationala considera ca ratele medii ale dobanzilor la depozitele la termen si la creditele noi raman distorsionate comparativ cu dobanda cheie, relaxarea politicii monetare urmarind ajustarea acestora si relansarea creditarii potrivit comunicatului, publicat dupa sedinta Consiliului de Administratie.
BNR a decis marti reducerea dobanzii - cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 9% pe an, precum si diminuarea rezervelor minime obligatorii cu cinci puncte procentuale, la 35% din pasivele bancilor, si cu trei puncte pentru lei, la 15%.
"CA al BNR considera ca aceste decizii vor contribui la asigurarea unui nivel adecvat al lichiditatii si la revenirea graduala a ratelor dobanzilor practicate de bancile comerciale atat la depozite, cat si la credite la pozitia functionala fireasca in raport cu rata dobanzii de politica monetara", se mentioneaza in comunicatul BNR emis dupa sedinta de politica monetara.
In prezent, bancile isi plaseaza aproape toate lichiditatile in titluri de stat, in conditiile in care Ministerul Finantelor se imprumuta agresiv, platind dobanzi de circa 11% pe an. Iar creditul privat a continuat sa se contracte. "In planul evolutiilor monetare, se remarca incetinirea semnificativa a cresterii creditului acordat sectorulului privat, in special in ceea ce priveste imprumuturile catre firme, dinamica anuala a acestuia atingand minimul ultimilor sapte ani atat la nivel agregat, cat si pe componente", se spune in comunicatul BNR.
Analistii apreciaza ca bancile vor relaxa conditiile de creditare, insa nu foarte rapid, riscul de credit ramanand la niveluri apreciabile. "Cred ca activitatea de creditare beneficiaza de pe urma unor astfel de masuri, insa nu inseamna ca volumele vor creste consistent", considera Catalina Molnar, senior economist al RBS Bank.
Presiunile vor continua sa se manifeste atat pe partea de cerere a creditelor - unde incertitudinea veniturilor viitoare ale consumatorilor joaca un rol important - cat si pe partea de oferta, unde bancile vor continua sa fie atente la capacitatea de rambursare a clientilor si la calitatea propriilor portofolii, considera Laurian Lungu, managing partner la firma de cercetare si analiza Macroanalitica.
"Reconstruirea increderii consumatorilor si producatorilor in viitor, care sa le reduca aversiunea la risc, este un proces gradual. De aceea reluarea creditarii se va face treptat", a explicat Ella Kallai, economistul-sef al Alpha Bank.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, apreciaza ca decizia BNR este un stimul pentru creditare atat prin dobanzi mai mici, cat si prin surse suplimentare de finantare a creditarii.
 
Ingrijorarile BNR
  • Dobanzile medii la depozite si credite raman distorsionate fata de dobanda-cheie
  • Dinamica imprumuturilor catre firme a atins minimul ultimilor sapte ani
  • Procesul de creditare a economiei trebuie revitalizat
  • Declinul economiei s-a accentuat
  • Deficitul extern se ajusteaza mai rapid decat era prevazut
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO