Bănci și Asigurări

BNR hotaraste maine daca ii ajuta pe bancheri cu bani sau nu

04.01.2009, 17:05 23

BNR va lua maine o decizie privind dobanda cheie la leu, dar si o eventuala noua reducere a rezervelor minime obligatorii la lei, in cadrul primei sedinte pe probleme de politica monetara de anul acesta.
Analistii se asteapta ca banca centrala sa opteze din nou pentru mentinerea dobanzii la nivelul de 10,25% pe an, asa cum a facut si in octombrie, avand in vedere incertitudinile legate de evolutia mediului financiar.
"In opinia noastra, o relaxare a politicii monetare in primele noua luni ale anului este putin probabila. Inrautatirea crizei financiare internationale si incertitudinile legate de durata pe care se va manifesta obliga autoritatea monetara sa adopte o atitudine prudenta in privinta reducerilor de dobanda", subliniaza Gikas Hardouvelis, economistul-sef al grupului elen EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost. Din noiembrie 2007 si pana in toamna anului trecut BNR a operat sapte majorari ale dobanzii cheie la leu, cumuland 325 de puncte de baza.
Pe de alta parte, BNR ar putea veni din nou cu o miscare surpriza, asa cum a facut in octombrie, cand a decis sa reduca rata de constituire a rezervelor minime pentru sursele atrase in lei la 18%, de la 20%."Consiliul de Administratie al BNR se va concentra pe evolutia lichiditatii in sistemul bancar si pe riscurile generate de o incetinire brusca a creditarii. In aceste conditii, o noua reducere a ratei rezervelor minime obligatorii la lei este probabila", considera Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. El noteaza ca pe piata interbancara dobanzile se mentin peste nivelul dobanzii de politica monetara si nu se asteapta ca BNR sa o modifice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO