Bănci și Asigurări

BNR: mai bine mai incet, dar mai sigur

16.11.2004, 00:00 12



Intarzierea procesului de reducere a dobanzii de interventie a bancii centrale pana in luna iunie a acestui an a fost justificata de incercarea de a evita o noua evolutie de tipul stop-and-go, mai ales dupa experienta din 2003, potrivit raportului BNR privind inflatia pe semestrul I 2004.



Astfel, in pofida declinului treptat al ritmului anual al inflatiei, rata dobanzii de interventie a fost mentinuta constanta pe parcursul celei mai mari parti a primei jumatati a anului.



Ca urmare, nivelul real pozitiv al dobanzii s-a majorat in conditiile in care inflatia scadea.



Amplitudinea redusa a primul pas de reducere a dobanzii de interventie - 0,5% - a avut drept scop temperarea asteptarilor eventual prea optimiste ale publicului si ale bancilor, precum si prevenirea unei accelerari a creditarii pe seama expectatiilor repespective.



De asemenea, BNR a considerat ca nu mai poate fi mentinut un diferential atat de mare intre dobanda de pe piata interna si ratele pietelor straine, care deja isi arata din plin efectul: triplarea sumei dintre soldul imprumuturilor pe termen scurt acordate de straini rezidentilor si cel al depozitelor detinute de nerezidenti, inclusiv banci, comparativ cu prima jumatate a lui 2003.



Raportul bancii centrale arata ca ratele dobanzilor practicate de bancile comerciale in relatiile cu clientii nebancari au avut comportamente diferite, reflectand accentuarea concurentei si reorientarea partiala a strategiilor de dezvoltare.



Astfel, randamentele medii au stagnat sau chiar s-au redus pe termenele de pana la un an, majorandu-se insa cu peste 0,7 puncte procentuale pe termenele superioare, ceea ce a reflectat o crestere a cererii de resurse locale la nivelul bancilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO