Bănci și Asigurări

BNR, mai ingrijorata de curs decat de incetinirea economiei

07.01.2009, 17:34 18

Banca Nationala a cedat temerilor privind o depreciere masiva a cursului, care ar putea impinge multi clienti in incapacitatea de a-si plati ratele la credite, cand a luat marti decizia de a mentine neschimbate conditiile monetare pentru a treia luna consecutiv, considera analistii.

Comunicatul emis dupa sedinta Consiliului de Administratie al BNR insista pe riscurile legate de volatilitatea cursului si incertitudinea puternica privind evolutia pietelor financiare.
Desi BNR subliniaza, in premiera, semnele privind incetinirea cresterii economice (pe baza incetinirii investitiilor in constructii, dar si a activitatii in industrie si exporturi), a decis sa amane o injectie de lichiditati in sistem: "Finantarea in aceasta perioada a deficitului public in paralel cu continuarea procesului de creditare fac necesara asigurarea treptata a lichiditatii adecvate in sistemul bancar, intr-o maniera care sa nu incurajeze volatilitatea cursului de schimb". "Prioritatea bancii centrale in momentul de fata este o ajustare lina a deficitului extern, si nu incetinirea previzibila a cresterii economice. Orice stimulare a economiei - monetara sau fiscala - ar face ca ajustarea deficitului extern sa se faca strict pe seama cursului, antrenand o depreciere masiva a monedei", subliniaza Radu Craciun, directorul de investitii al Interamerican Pensii.
Desi dobanda BNR a ramas la cel mai ridicat nivel din UE - 10,25%, euro a continuat ieri sa castige teren, atingand nivelul de 4,0720 lei la cursul oficial, adica un nou maxim al ultimilor patru ani. Dupa ce a pierdut, pe medie, mai bine de 9% in 2008, leul a mai pierdut inca 2% in primele trei sedinte de tranzactionare din anul acesta.
Pe piata interbancara euro a urcat ieri dupa-amiaza chiar pana la 4,11 lei, foarte aproape de maximul istoric de 4,2 lei atins in 2004, in conditiile in care practic nu mai sunt jucatori care sa vanda valuta.
Consiliul de Administratie al BNR noteaza ca "intensificarea crizei financiare internationale si cresterea aversiunii fata de risc a investitorilor amplifica volatilitatea cursului de schimb al leului, acest comportament fiind similar celui al altor monede nationale din regiune."
Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank, considera ca o reducere a dobanzii-cheie de la nivelul de 10,25% pe an sau o reducere a rezervelor minime obligatorii ar fi intensificat presiunile de depreciere a leului, iar BNR a incercat sa mai castige timp pana la sedinta din februarie. O depreciere rapida a cursului ar fi greu de suportat de clientii individuali si companiile care s-au imprumutat agresiv in valuta in ultimii ani.
Creditul in valuta reprezinta mai bine de 56% din totalul creditului neguvernamental, insumand echivalentul a 51,7 miliarde de euro.
"Pentru moment, instrumentul cel mai puternic aflat la dispozitia BNR este rata rezervelor minime obligatorii pentru lei, instrument care ar putea fi folosit pentru a diminua presiunile asupra ratelor de dobanda pe termen mai lung. Data fiind importanta mentinerii cresterii economice in 2009, dar si o reducere a presiunilor inflationiste, BNR va incepe probabil din februarie relaxarea conditiilor monetare", considera Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.
Radu Craciun apreciaza de asemenea ca o scadere a dobanzii-cheie nu si-ar avea rostul, cat timp dobanzile pe piata interbancara raman cu mult peste nivelul ratei de politica monetara.
"Intr-un fel, prin pastrarea unei lichiditati stranse BNR forteaza Ministerul Finantelor fie sa tina deficitul bugetar sub control, fie sa si-l finanteze la dobanzi mai inalte", spune directorul de investitii al Interamerican Pensii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO