Bănci și Asigurări

BNR mai pune o piedica creditarii in valuta

23.12.2005, 18:18 29

BNR mareste inca o data costul suportat de bancile comerciale pentru finantarile atrase in moneda straina, asteptand scumpirea creditului in valuta.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a hotarat miercuri sa lase neatinsa dobanda de politica monetara de 7,5%, apeland in schimb la o noua masura de ordin administrativ in tentativa de a frana cat mai mult cu putinta creditul in valuta: majorarea de la 30% la 35% a rezervelor minime obligatorii pe care bancile comerciale sunt obligate sa le constituie din finantarile atrase in valuta, indiferent de termen.

Chiar daca presiunile inflationiste au rabufnit inca o data in noiembrie, banca centrala a ramas consecventa strategiei de ancorare a asteptarilor pietei legate de inflatie prin pastrarea nivelului dobanzii sale indicative, in acelasi timp cu evitarea atragerii de capitaluri pe termen scurt.

"Consiliul de Administratie al BNR a hotarat intarirea controlului lichiditatii si a masurilor de temperare a expansiunii creditului, fiind pregatit sa utilizeze in continuare intregul set de instrumente de care dispune pentru a contracara presiunile inflationiste in crestere", se spune intr-un comunicat dat publicitatii dupa sedinta de politica monetara a CA al BNR.

Nivelul rezervelor minime in valuta nu a mai fost modificat din august 2004, cand a fost majorat de la 25% la 30%, insa regimul acestora a devenit si mai restrictiv in prima parte a acestui an, obligativitatea constituirii rezervelor fiind extinsa asupra tuturor pasivelor in valuta ale bancilor, fara exceptie.

Incercarile BNR de a tempera creditul in moneda straina au culminat la sfarsitul lunii septembrie prin plafonarea soldului de credite in valuta al fiecarei banci la cel mult de trei ori valoarea fondurilor proprii. De-abia aceasta din urma masura a provocat in octombrie o incetinire brusca a vitezei de crestere a creditului in valuta pentru populatie, pana la 0,9%, exprimat in euro, fata de 7,1% in septembrie.

Cu toate acestea, mai multe banci au recurs relativ repede la majorari de capital care sa le permita reluarea creditarii in valuta.

Majorarea nivelului rezervelor minime pana la 35% urmeaza sa devina aplicabila din ianuarie 2006. Suprapusa cresterilor de dobanda la dolar si euro inregistrate recent pe piata internationala, decizia BNR ar putea mentine o anumita frana creditului in moneda straina.

In acelasi timp, BNR a mentinut la 16% cota de rezerve minime obligatorii in lei, desi promisese o scadere, in conditiile in care si-a reafirmat hotararea de a controla inca si mai strict lichiditatile de pe piata.

Rata dobanzii de politica monetara se situeaza la 7,5% de la sfarsitul lunii septembrie, insa de-abia din noiembrie banca centrala a majorat dobanda la interventiile pe piata monetara pana la acest nivel indicativ. Astfel au crescut din nou in mod substantial sumele sterilizate, cu efect asupra cursului de schimb, prin oprirea tendintelor de depreciere, si mai putin asupra dobanzilor practicate de banci in relatiile cu clientii.

Consiliul de Administratie apreciaza cresterea consumului ca fiind nesustenabila, evolutie care reclama restrictivitate sporita din partea intregului mix de politici economice in vederea continuarii pe termen mediu si lung a procesului de dezinflatie. Conform datelor statistice, inflatia anuala s-a accelerat la 8,7%in luna noiembrie - pe fondul ajustarii preturilor administrate - semnaland ca inflatia la sfarsitul anului va depasi usor limita superioara de 8,5% a intervalului de variatie pentru anul 2005, pana la 8,6-8,7%.

Cu toate acestea, BNR se simte incurajata de faptul ca media anuala a inflatiei, estimata in jurul valorii de 9% fata de 11,9% in 2004, indica o consolidare a procesului de dezinflatie in acest an.

In plan macroeconomic, banca centrala a constatat slabirea sensibila a cresterii ofertei interne si productivitatii, in timp ce consumul a continuat sa consemneze dinamici puternic pozitive, similare aceleiasi perioade din 2004. "Expansiunea cererii interne a continuat sa depaseasca semnificativ productia interna, accentuand dezechilibrul extern si alimentand presiuni inflationiste de durata", afirma BNR.

Totodata, avand in vedere preconizatele ajustari din domeniul preturilor administrate, ale pozitiei fiscale, si ale altor politici economice in anul 2006, Consiliul de Adminstratie al BNR afirma ca este pregatit sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune banca centrala pentru a contracara presiunile inflationiste in crestere din perioada urmatoare.

Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc pe 8 februarie 2006, cand va fi analizat al treilea raport trimestrial asupra inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO