Bănci și Asigurări

BNR nu are de gand sa reduca dobanda

15.11.2006, 17:45 10

Chiar daca inflatia a scazut mai repede decat se astepta, BNR nu se gandeste la reducerea dobanzii si are in vedere mai intai relaxarea unor restrictii administrative, incepand cu rezervele minime obligatorii la lei, a declarat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"Personal, sunt pentru a continua tot cu masurile neortodoxe si abia apoi sa ajungem la dobanda. Rezervele minime obligatorii la lei sunt foarte ridicate (n.r. - 20% din pasivele atrase de banci); cu cele la valuta nu ne grabim, pentru ca nu vrem sa stimulam creditarea in moneda straina", a spus Isarescu.
Seful BNR sustine ca "nu este ridicata" o dobanda reala de aproape 4% - rezultata dintr-o rata nominala de 8,75% la o inflatie de 4,8% - intr-o tara care incearca sa continue dezinflatia, cu riscuri pe toate componentele cererii. "Am mentinut dobanda avand in vedere riscurile inflationiste din 2007."
Isarescu a reafirmat ca BNR nu este preocupata de legatura dintre dobanda si cresterea economica.
"O decizie de scadere a dobanzii vom lua numai in functie de inflatie, nu de cresterea economica. Aceasta are determinanti autonomi, precum investitiile straine, si s-a vazut ca n-am omorat-o cu politicile restrictive", a declarat Isarescu.
El spune ca vor trece "mai multe trimestre" pana cand BNR va ajunge sa se bazeze doar pe dobanda ca instrument de politica monetara. "As visa sa ajung la sfarsitul mandatului sa avem un singur buton - dobanda, insa aceasta inseamna credibilitate si chiar schimbarea pozitiei de debitor net fata de sistemul bancar", a afirmat Isarescu. Actualul sau mandat expira la sfarsitul lui 2009.
BNR estimeaza ca inflatia va incheia anul 2006 undeva sub 5%, in jurul a 4,7%, urmand ca si la sfarsitul lui 2007 sa se gaseasca aproximativ la acelasi nivel.
Vezi pagina 4

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO