Bănci și Asigurări

BNR: Ponderea restantelor s-a dublat intr-un an, la 1,4%

BNR: Ponderea restantelor s-a dublat intr-un an, la 1,4%
08.01.2009, 17:12 26

Restantele acumulate de clientii bancilor au ajuns in noiembrie anul trecut sa detina o pondere de 1,42% din totalul creditelor, aproape dubla fata de nivelul din noiembrie 2007, arata datele BNR.

Dublarea ponderii a fost determinata mai ales de evolutia din semestrul doi al anului trecut, cand soldul creditelor nu mai inregistra ritmuri de crestere la fel de mari, iar restantele isi accelerau avansul. Din iulie pana in noiembrie, ponderea restantelor in totalul creditelor a ajuns de la 0,97% la 1,42%.
In valoare absoluta, restantele au urcat intr-un an cu peste 150%, ajungand la un total exprimat in lei de 2,79 miliarde (740 mil. euro). Cresterea a fost de asemenea sustinuta de evolutia din semestrul doi din 2008. Din iulie pana in noiembrie, valoarea restantelor (cumulata lei si valuta) a urcat cu 1,09 miliarde de lei, in timp ce din noiembrie 2007 pana in iulie 2008, cresterea a fost de 660 de milioane de lei.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, spune ca evolutia negativa se datoreaza inrautatirii situatiei economice, a cresterii costurilor de creditare si eventual lipsei unei culturi bancare. "Multi clienti nu isi pun problema unui credit history, de care eventual sa depinda costul contractarii unui nou credit. Cred ca mai avem multi pasi de parcurs in acest sens. Unii clienti s-au obisnuit sa plateasca ratele la banca o data la doua sau trei luni."
Scaderea venitului disponibil al clientilor, ca efect al plafonarii castigurilor salariale si al cresterii ratei somajului, este principala amenintare asupra capacitatii de plata a clientilor, spune Lucian Anghel.
"Per ansamblu, se observa o deteriorare a portofoliului de credite, insa credite restante nu inseamna neaparat credite pierdute, care nu vor mai fi platite. Ar trebui sa ne uitam mai degraba la rata riscului de credit, care ofera informatii despre creditele incadrate in categoriile "indoielnic" si "pierdere", cele care probabil nu vor mai fi recuperate. In octombrie, rata riscului de credit a fost la nivelul de 5,38%, urmand ca la sfarsitul anului sa ajunga probabil in jurul nivelului de 5,5%", a explicat Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, adaugand ca rata riscului de credit a fost la sfarsitul anului 2007 la nivelul de 4%.
Cele mai multe restante, aproape 70% din total, sunt la creditele in moneda nationala. Analistii spun ca restantele apar mai mult la lei, deoarece sunt credite de consum, care nu au in spate o garantie reala, astfel incat clientii nu se simt puternic constransi sa plateasca ratele la timp. Creditele in euro sunt in general contractate pe o perioada mai indelungata, au valori mari si sunt garantate cu ipoteci. Ponderea detinuta de restantele la creditele in lei a ajuns in noiembrie 2008 la nivelul de 2,2%, in timp ce ponderea restantelor in euro a ajuns la 0,81%. Cresterea ponderii a fost mai accelerata la creditele in moneda nationala.
Soldul total al creditelor, cumulat lei si valuta, a inregistrat in noiembrie un ritm anual de crestere de 38,44%, ajungand la echivalentul in lei de 196 de miliarde (53,8 miliarde de euro). Soldul include atat creditele acordate persoanelor fizice, cat si clientilor IMM.
Creditele in valuta au inregistrat o crestere de 47% fata de noiembrie 2007, iar creditele in lei o crestere de 29%. Ponderea detinuta de creditele in valuta in totalul creditelor era in noiembrie de 56,3%.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO