Bănci și Asigurări

BNR socoteste externalizarile bancilor pana la ultimul cent

22.10.2009, 23:18 51

Banca Nationala vrea sa afle cu exactitate pana la sfarsitulacestei luni care este volumul creditelor externalizate de fiecarebanca in parte, care sunt caracteristicile acestora, precum sitipul entitatii care le-a preluat.

In acelasi timp, BNR le cere bancherilor informatii privindcreditele neperformante care au fost vandute definitiv unor firmespecializate in colectarea de creante, disparand astfel dinraportarile bilantiere si extrabilantiere. Bancile au ajuns sarecurga din ce in ce mai frecvent la operatiuni de externalizare acreditelor, atat pentru a-si curata bilanturile de crediteleneperformante si a reduce implicit costul cu provizioaneleaferente, cat si ca varianta de finantare in cazulvanzarii/securizarii de credite fara probleme.

Bancherii nu sunt insa obligati sa faca raportari standard labanca centrala in privinta operatiunilor de acest tip.

Acum trebuie insa sa transmita informatii detaliate privindcreditele scoase din bilant fie prin vanzare, fie prin transfer subdiferite forme catre o alta entitate din acelasi grup sau din afaragrupului, respectiv catre un vehicul investitional special. Inparticular, expertii BNR de la Stabilitate Financiara vor sa aflesituatia creditelor externalizate cu valoarea mai mare de 125.000de euro, indiferent daca este vorba despre credite acordateclientilor persoane fizice sau companiilor.

Cat priveste creditele neperformante vandute in vederearecuperarii creantelor, bancile trebuie sa raporteze tipul sioriginea entitatii cu care au fost realizate tranzaciile, pretul lacare s-au derulat, respectiv discountul aplicat.

In acelasi timp, BNR va vedea in urma acestor raportari ce sumeau reusit bancile sa recupereze astfel din volumul crediteloracordate. In ultima perioada, bancile au ajuns sa recupereze doar10-15% din valoarea contabila a creditelor cedate, astfel ca uniijucatori au optat pentru scheme de impartire a sumelor recuperatecu firmele specializate care cumpara creantele.

Un alt obiectiv al acestei analize este determinarea gradului dereducere a provizioanelor pentru riscul de credit, respectiv acerintelor de capital, ca urmare a vanzarii de portofolii decredite nepeformante.

Ce vrea sa stie BNR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO