Bănci și Asigurări

BNR strange leii din piata cu ambele maini, ca sa nu puna presiune pe curs

17.09.2009, 15:15 16

BNR se vede nevoita sa revina in pozitia de debitor net fata debancile comerciale, absorbind in depozite excesul de lei de pepiata, pentru a mentine dobanzile la niveluri apropiate de ratacheie de politica monetara, astfel incat sa nu stimuleze presiunilede depreciere a cursului.

Banca centrala a atras ieri 2,4 miliarde de lei in depozite cumaturitatea lunea viitoare, platind o dobanda de 8,5% pe an, egalacu rata de politica monetara. La inceputul acestei saptamani aajuns la scadenta singurul credit pe care BNR il mai avea in sold,de 8,3 miliarde de lei, fara sa fie reinnoit.

"In ciuda deciziei BNR de a nu rostogoli operatiunea repo (princare BNR imprumuta lei bancilor comerciale, n. red.) care a ajunsla maturitate luni, conditiile de lichiditate s-au imbunatatit, iardobanzile pentru scadentele scurte au coborat.

In consecinta, BNR a organizat joi o licitatie pentru atragereade depozite (...) in urma careia dobanzile au urcat usor", spuneOtilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.

La deschiderea pietei monetare de ieri dealerii afisau dobanzide 7,5%-8,25% pe an pentru plasamentele pe o zi. Dupa anuntullicitatiei, dobanzile au urcat la 8,5%-9% pe an.

Pe fondul unui sentiment regional pozitiv, leul a reusit ieri samarcheze o apreciere usoara in fata euro la cursul oficial, in timpce pe piata interbancara cotatiile au oscilat in jurul nivelului de4,26 lei/euro, in timp ce volumele tranzactionate au fostmoderate.

Oferta de lei este asigurata in aceasta perioada de cheltuielilemari realizate de Ministerul Finantelor, care s-a imprumutatagresiv incepand din toamna trecuta, atat in lei, cat si in valuta,pe care o poate schimba in lei prin operatiuni derulate cu BNR.

BNR trecuse de la sfarsitul lui 2008 in pozitia fireasca decreditor net fata de sistemul bancar, dupa o pauza de mai bine desapte ani, in care a fost nevoita sa intervina constant pentru aabsorbi excesul de lei din sistemul bancar.

Pozitia de creditor net a grabit pentru BNR obtinerea de profitnet, autoritatea monetara platind in aprilie impozit pe castig,dupa o pauza de mai bine de noua ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO