Bănci și Asigurări

BRD a vândut credite „Prima casă“ de 250 mil. € într-un an

08.07.2010, 23:14 13

BRD, a doua mare bancă locală după active, a vândut crediteipotecare prin programul guvernamental "Prima casă" de 250 mil.euro în anul scurs de la debutul acestui program.

În iulie anul trecut, BRD semna cu fast primul contract, cu otânără familie din Bucureşti, marcând startul programuluiguvernamental. Pirmele luni de funcţionare a programului au fostînsă marcate de disfuncţionalităţi, unii jucători importanţi,precum BCR, aşteptând chiar conturarea unui nou cadru dereglementare, astfel că fluxul de finanţări a devenit consistentabia în toamna trecută.

"Programul «Prima casă» a înviorat o piaţă imobiliară care eraîn stand-by. Suntem pregătiţi şi în continuare să răspundem rapidcererilor care vizează obţinerea unor astfel de credite", spuneLucian Cojocaru, director executiv al Departamentului Comercial alReţelei BRD. Banca a avut plafoane de garanţii acordate în cadrulcelor două etape ale programului de aproape 400 de milioane deeuro.

În etapa din 2009, Guvernul a alocat garanţii de un miliard deeuro, însă volumul finanţărilor acordate s-a oprit la circa 700mil. euro. Pentru 2010 plafonul de garanţii alocat este de 700 mil.euro, iar în primele trei luni de funcţionare a etapei a doua(aprilie, mai, iunie) s-au dat credite de 200 mil. euro.

Având în vedere că prin "Prima casă" s-au acordat credite totalede aproape 900 mil. euro (cumulat în cele două etape, din 2009 şi2010), rezultă că BRD are o cotă de piaţă de circa 28% pe acestsegment. Nivelul este semnificativ peste ceea ce oficialii bănciinumesc "cota naturală" - un nivel mediu al cotei urmărit pesegmentele considerate importante şi care se situează în jurul a20%.

Reprezentanţii BRD afirmă că până în prezent nu au apărutprobleme la niciunul din creditele acordate în cadrul programului,iar familia care a semnat primul contract are chiar un comportamentde plată "exemplar". BRD vinde credite în cadrul programului cumarje de dobândă de 2,4 şi respectiv 2,65 puncte peste indicatorulde referinţă Euribor (la trei luni), în funcţie de durata derambursare. Pentru perioadele mai lungi de 20 de ani se aplicămarja mai mare, de 2,65 puncte. Marjele sunt stabilite sub pragulimpus de Guvern, de 4 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO