Bănci și Asigurări

BRD: Avem cereri pentru Prima casa si de maine ii dam drumul. Vezi Video

06.07.2009, 00:00 132

Costul creditului este diferentiat in functie de durata: pana in 20 de ani si intre 20 si 30 de ani. Este posibila rambursarea in rate egale sau descrescatoare. Clientul trebuie sa constituie un depozit colateral reprezentand valoarea primelor trei rate de dobanda, care va fi mentinut pe toata perioada creditului.

Pentru un credit de 50.000 de euro pe 10 ani, platit in rate egale si cu asigurare, costul total ajunge la circa 63.665,9 euro, din care dobanda este de 9.534 de euro (rata anuala fiind de 3,572%), comisioanele de 3.203 euro, iar restul asigurarea. Dobanda anuala efectiva este de 5,24% pe an, banca luand in calcul in prezent o rata EURIBOR la trei luni de 1,072%. In varianta cu plati lunare descrescatoare, costul creditului scade la 62.906,67 euro.
In cazul creditelor pe mai mult de 20 de ani, dobanda urca la 3,822%. Astfel, pentru un imprumut de 50.000 de euro pe 25 de ani, platit tot in rate egale si cu asigurare, clientul va avea de rambursat o suma totala de 88.931,42 euro, din care dobanda insumeaza 27.708,73 euro, dobanda anuala efectiva fiind de 5,5% pe an pentru aceasta varianta a produsului. Daca se fac plati lunare descrescatoare, costul total scade la 83.674,38 euro.
„In cursul zilei de astazi urmeaza sa semnam cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM conventia-cadru, iar de miercuri dam drumul la vanzarea de credite pentru ca ne-am pregatit din timp si suntem increzatori in factorul declansator pozitiv pe care il poate constitui acest program. Noi ne propuseseram un plafon de 250 mil. euro, pe care eram siguri ca il putem acoperi, dar am fost dusi in jos din cauza suprasubscrierii de catre celelalte banci", a declarat Popa pentru ZF.
El spune ca banca are numerosi clienti care s-au interesat de noile credite pentru locuinte. De altfel, BRD primeste deja cereri de credit online, publicand pe site-ul propriu detalii privind oferta de creditare.
BRD va acorda doar credite in euro. „Am considerat ca varianta in euro este cea mai lucrativa, iar riscul de curs de schimb nu este atat de mare avand in vedere ca vorbim despre credite pe termen lung, iar Romania urmeaza sa intre in zona euro in cativa ani. In acelasi timp, am vazut ca BNR a reusit sa tempereze miscari de curs prea brutale si sunt sigur ca o va face in continuare."
Popa se asteapta ca valoarea medie a unui credit sa fie de 40.000 - 45.000 de euro, calculata in functie de estimarile de preturi ale locuintelor pe intreaga tara. „Cu siguranta va fi apetit pentru acest produs in provincie, unde preturile sunt mai coborate. In Bucuresti cererea inca nu prea se intalneste cu oferta, dar sper ca dezvoltatorii sa mai reduca din preturi."
Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a transmis conventia-cadru tuturor bancilor ale caror oferte au fost acceptate de Ministerul Finantelor, semnarile urmand sa se deruleze pe masura ce fiecare institutie de credit transmite si celelalte documente cerute pe langa oferta financiara.
Si Volksbank, unul dintre cei mai mari jucatori pe zona creditelor ipotecare, urmeaza sa semneze in cateva zile contractul cu Fondul de Garantare a Creditelor, in prezent fiind in stadiul de analiza a documentului.
„Dupa incheierea formalitatilor, produsul va putea fi implementat imediat. Avem deja cereri din partea clientilor, de ordinul zecilor in ultima saptamana", spune Alin Merer, directorul de comunicare al Volksbank.
Bancpost inca lucreaza la definitivarea produsului, iar in paralel analizeaza contractele care trebuie incheiate cu statul.
„Suntem in faza de definitivare interna a produsului. Asteptam sa fie finalizate toate formalitatile cu autoritatile statului, iar apoi produsul va fi implementat", a spus Mihai Bogza, presedinte si director general al Bancpost. In prezent, banca analizeaza proiectul de contract de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor, pe care l-a primit saptamana trecuta.
BCR, cea mai mare banca de pe piata, intentiona sa acorde credite de 450 mil. euro, insa din cauza suprasubscrierii plafonul i-a fost redus la 308 mil. euro.
Alti bancheri prefera sa nu se grabeasca, sustinand ca nivelul costurilor la care pot atrage fonduri ramane ridicat, ceea ce face ca acest produs de creditare - cu o marja impusa de stat de cel mult 0,4 puncte procentuale peste indicatorul EURIBOR - sa nu fie atractiv.
„Este un produs la care se lucreaza in pierdere. Noi speram sa dispara costurile cu rezerva minima obligatorie la valuta pana la lansarea produsului", a comentat un bancher, care a preferat sa isi pastreze anonimatul.
BNR a decis la sfarsitul lunii trecute sa reduca rata rezervelor minime pe care bancile trebuie sa le constituie cu cinci puncte, la 35% din fondurile atrase in valuta pe perioade mai mici de doi ani.
Aceasta inseamna ca bancile trebuie sa adauge o marja de circa 1,5 puncte procentuale la dobanda la care atrag fonduri in valuta doar pentru a acoperi costul rezervelor constituite.
 
Credit de 50.000 de euro pe 20 de ani de la BRD
  • Cu plati lunare descrescatoare
  • Fara perioada de gratie
  • Cu asigurare
  • Dobanda: 3,572% pe an
  • Dobanda anuala efectiva: 5,24%
  • Costul total: 75.706 euro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO