Bănci și Asigurări

BRD taie dobanzile la depozitele in lei a doua oara intr-o luna

21.07.2009, 18:47 60

BRD, a doua mare banca de pe piata, a operat a doua ajustare a dobanzilor la depozitele la termen in lei in decurs de o luna, ratele standard la principalul produs de economisire coborand la 10% pe an cu exceptia scadentei la trei luni pentru care plateste 10,25% pe an.

Noile rate de dobanda sunt valabile atat pentru clientii persoane fizice, cat si pentru companii, doar ca difera suma minima pentru Depozitul 1.000: 1.000 de lei pentru clientii de retail, respectiv 10.000 de lei pentru persoane juridice. De asemenea, banca a retras recent competentele acordate la inceputul anului sucursalelor pentru a negocia cu clientii rate de dobanda superioare celor standard in cazul depunerii unor sume mai mari.

Pentru depozitele standard in lei, BRD ofera dobanzi de pana la 7,7% pe an in functie de nivelul sumei depuse. Odata cu refacerea lichiditatii pe piata monetara interbancara, majoritatea bancilor s-au grabit sa-si ajusteze costurile cu dobanzile pentru resursele atrase de la clienti, dupa ce in primele sase luni ale anului si-au asumat plata unor preturi foarte mari pentru a compensa reducerea drastica a disponibilitatilor de pe piata.

Si BCR, cea mai mare banca de pe piata, a redus dobanzile la depozitele in lei, platind in prezent cel mult 10,5% pe an la depozitele pe trei luni in valoare de peste 10.000 de lei inclusiv, in timp ce rata minima este 9,5% la depozitele pe o luna de pana la 5.000 de lei.

Din ce in ce mai multe banci readuc dobanzile la niveluri de o singura cifra, in conditiile in care la sfarsitul lunii iunie BNR a coborat dobanda de politica monetara la o singura cifra si continua sa alimenteze piata cu lichiditati substantiale.

Cea mai agresiva scadere de dobanda a operat Bancpost, care ofera 7% pe an la depozitele in lei pe una si trei luni.

Avand in vedere ca bancile suporta deja costuri importante cu provizioanele, odata ce si-au mai echilibrat raportul dintre credite si depozite, trec la reducerea costurilor cu depozitele atrase, chiar cu riscul de a pierde clienti. In conditiile majorarii plafonului de garantare a depozitelor la echivalentul a 50.000 de euro, clientii iau in calcul si ofertele unor banci mai mici care platesc dobanzi peste media pietei, avand in vedere ca riscurile aparitiei unor eventuale probleme la institutiile de credit respective sunt acoperite.

Initial intrasera si bancile mari in aceasta cursa a dobanzilor, insa dupa ameliorarea situatiei pe piata si-au schimbat politica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO