Bănci și Asigurări

Britanicii de la RBS îl aduc pe olandezul Henk Paardekooper şef la Bucureşti

Britanicii de la RBS îl aduc pe olandezul Henk Paardekooper şef la Bucureşti

Henk Paardekooper, 47 de ani, este specializat pe pieţele emer­gente

Autor: Ciprian Valentin Botea

20.12.2011, 00:04 757

Royal Bank of Scotland (RBS) l-a numit pe poziţia de preşedinte al subsidiarei locale pe olandezul Henk Paar­dekooper, care a activat anterior în cadrul diviziei non-core de la Londra a grupului britanic, el urmând să îl înlocuiască pe Johan Gabriels după obţinerea aprobării BNR.

Paardekooper, 47 de ani, este specializat pe pieţele emer­gente, între 2004 şi 2010 ocupând funcţia de preşedinte al divi­ziei din Rusia a RBS, unde s-a ocupat inclusiv de integrarea ABN Amro în grupul britanic. Ulterior, el a fost director corporate în cadrul diviziei non-core (care administrează afacerile considerate neesenţiale pentru operaţiunile de bază ale băncii).

De altfel, operaţiunile locale ale RBS apar în raportările grupului în categoria non-core, expunerea pe piaţa românească coborând constant în ultimii ani. Britanicii au încercat să vândă subsidiara locală, care le-a revenit după achiziţia ABN Amro, dar au abandonat oficial acest plan în vara lui 2009, considerând că preţul pe care l-ar fi putut obţine nu reflectă valoarea reală a băncii.

Faptul că noul şef vine din divizia non-core a grupului arată însă că grupul nu a renunţat complet la ideea de a vinde banca locală. Paardekooper a ajuns să lucreze pentru britanici după ce aceştia au preluat banca olandeză ABN Amro. El are un master în econometrie la universitatea Erasmus din Rotterdam.

RBS România este una dintre puţinele bănci care au obţinut constant profit în perioada de criză, astfel că britanicii nu simt nicio presiune pentru a vinde imediat. În plus, banca nu înregistrează nici probleme semnificative cu calitatea portofoliului de credite.

Banca a obţinut un profit net de 67,5 milioane de lei (circa 16 mil. euro) în primele nouă luni din acest an, situându-se pe locul şapte în topul celor mai profitabile bănci locale. După valoarea activelor deţinute, RBS ocupa locul 13 în sistemul bancar la sfârşitul lunii septembrie, cu o cotă de piaţă de 1,8%. Actualul preşedinte Johan Gabriels a fost adus la con­ducerea băncii în octombrie 2009 imediat după ce grupul RBS a anunţat că nu mai caută cumpărător pentru afacerile locale. Gabriels a venit pentru a implementa o nouă strategie după încercarea de vânzare a băncii, el venind în 2009 în locul lui Peter Weiss, care între timp a preluat funcţia de CEO al Bancpost.

Johan Gabriels ocupase anterior poziţii de management financiar şi general atât în domeniul financiar-bancar, cât şi în cel al bunurilor de larg consum. El a lucrat la companii precum Arthur Andersen, Mars, PepsiCo, CapitalOne şi Royal Bank of Scotland.

După ce în ultimii ani bilanţul local al RBS s-a subţiat constant, în primele nouă luni din acest an tendinţa de scădere a businessului s-a oprit, ceea ce sugerează că nu se întrevede o tranzacţie de vânzare a băncii în viitorul apropiat, dar şi că britanicii continuă să urmărească oportunităţile de business de pe piaţă, mai ales că există semnale de la mai multe bănci că piaţa finanţărilor pentru companii îşi revine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO