Bănci și Asigurări

Broadhurst ridica la 12 mil. dolari tranzactia de preluare a Libra Bank

03.09.2003, 00:00 78



Fondul american de investitii Broadhurs va majora in perioada urmatoare, indirect, cu aproximativ 1 milion de dolari capitalul social al Libra Bank, banca achizitionata in vara acestui an.



Majorarea de capital este, de fapt, o ultima etapa in procesul de achizitie, fiind necesara pentru alinierea la normele Bancii Nationale a Romaniei (BNR), inceperea dezvoltarii bancii si acoperirea unor angajamente anterioare, afirma surse apropiate tranzactiei.



Cristian Siminel Andrei, directorul fondului american, nu a putut fi contactat pentru a comenta informatiile privind majorarea.



Broadhurst a cumparat 97% din actiunile Libra prin intermediul mai multor companii romanesti unde este actionar majoritar. Dintre acestea, cele mai importante sunt Electroaparataj Bucuresti, Romportmet Galati si Romarta Bucuresti.



Tranzactia de achizitie a Libra, in valoare de aproximativ 11 milioane de dolari, a avut drept componenta principala o majorare de capital de peste 8,5 milioane dolari (274 miliarde lei), necesara pentru indeplinirea noilor norme BNR.



Dupa aceasta prima majorare, calculele au aratat ca, tinand cont de norme, capitalul social trebuie marit cu inca 1 milion de dolari, in afara celor 8,5 milioane dolari initiali, afirma sursele citate.



Pana la aprobarea majorarii de capital de catre BNR, banii vor reprezenta un imprumut subordonat acordat bancii, sub forma unui depozit bancar pe trei luni.



Majorarile de capital initiate de Broadhurst pentru Libra ar putea continua in toamna acestui an, in functie de strategie stabilita de fond pentru dezvoltarea bancii.



Bancile mici vor avea nevoie pe termen mediu si lung de bani din ce in ce mai multi pentru a face fata concurentei in crestere. Piata bancara a devenit de doi ani foarte concurentiala, aproape toate marile banci din sistem inregistrand in 2003 scaderi substantiale ale profitului.



In prezent, fondul este in proces de formare a unei noi echipe manageriale. Fostul presedinte al bancii - Dan Constantinescu - si-a dat demisia in mai, el optand pentru functia de parlamentar in detrimentul celei de bancher. Pana la numirea unui nou management, interimatul il asigura fostul vicepresedinte al bancii - Cristina Voiconi.



Broadhurst a ajuns actionar al Libra Bank dupa ce, in aprilie 2000, omul de afaceri Viorel Catarama a vandut unui grup de 19 investitori turci si ciprioti pachetul majoritar de actiuni al Libra Bank.



Investitorii privati au vandut apoi, in luna iunie a acestui an, actiunile catre Broadhurst.



Libra Bank avea, la sfarsitul anului trecut, active totale in suma de 729 miliarde lei, in timp ce capitalurile proprii se ridicau la 273 miliarde lei.



Volumul total al creditelor acordate de banca era la finele lunii martie a acestui an de 192 miliarde lei, in timp ce depozitele atrase totalizau, la aceeasi data, valoarea de 316 miliarde lei. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO