Bănci și Asigurări

Brokerii de asigurare au castigat peste 100 mil. euro

31.03.2008, 19:03 52

Brokerii de asigurare au avut venituri de 103 milioane de euro anul trecut, cu 45% mai mult decat in 2006, potrivit datelor prezentate de UNSICAR, asociatia brokerilor de asigurari si pensii. Pe de alta parte, brokerii de asigurare au intermediat anul trecut prime brute in valoare de 640 de milioane de euro (29% din piata asigurarilor), cresterea fiind de 83% fata de 2006.
Spre comparatie, intermedierea din asigurari a fost in 2006 de 21%, iar ponderea de 29% din 2007 inseamna ca importanta brokerilor pe piata a crescut semnificativ in ultimul an. "In acest ritm, in 3-4 ani brokerajul in asigurari ar putea ajunge la 75%-80% din piata", a estimat Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR, la Conferinta Nationala a Brokerilor de Asigurari si Pensii.
Cei 73 de membri ai UNSICAR concentreaza 63% din piata brokerajului din asigurari, atat ca volum de prime brute intermediate, cat si ca valoare a veniturilor.
Numarul brokerilor de asigurare a crescut anul trecut de la 370 la 397, potrivit lui Andriescu, desi numarul celor autorizati in cursul anului 2007 a fost de 70 de brokeri, dupa cum a precizat Aurelia Cristea, membru in Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Diferenta o reprezinta brokerii ramasi fara autorizatie de functionare. De altfel, peste 100 din cei aproape 400 de brokeri au fost sanctionati de CSA, masurile luate mergand de la avertisment scris pana la retragerea autorizatiei, a spus Cristea.
Datele UNSICAR arata ca brokerii din asigurari au lucrat anul trecut cu un comision mediu de 16% - adica au retinut a sasea parte din afacerile intermediate pentru asiguratori.
Statisticile CSA arata ca, in perioada 2004-2006, brokerii de asigurare au avut o marja medie neta de profitabilitate de 25%, ceea ce face din brokeraj o piata mult mai profitabila chiar si decat cea a asigurarilor, care a avut rezultat negativ net in 2006 si, cel mai probabil, potrivit datelor preliminare, si in 2007.
Deocamdata, nici CSA si nici UNSICAR nu au prezentat datele privind profitabilitatea brokerilor de asigurare pe 2007, pentru a calcula marja neta la zi din aceasta industrie.
Andriescu a anuntat ca, odata cu cea mai recenta adunare generala a UNSICAR, Uniunea a decis sa primeasca membri si din randul brokerilor de pensii. La pensiile obligatorii (pilonul II), numarul brokerilor de pe piata este de 49, in timp ce la pensiile facultative (pilonul III) acesta este de 30, potrivit datelor prezentate de Stefan Prigoreanu, membru in Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO