Bănci și Asigurări

Brokerul Aon: Competitia pe asigurari de bunuri a redus preturile cu pana la 20% in ultimii doi ani

Brokerul Aon: Competitia pe asigurari de bunuri a redus preturile cu pana la 20% in ultimii doi ani

Karina Rosu, directorul general al Aon: Piata asigurarilor de bunuri si proprietati este foarte competitiva acum, mult mai competitiva decat unele piete din Europa de Vest.

06.10.2009, 23:28 71

Competitia foarte stransa intre companiile de asigurari pesegmentul asigurarilor de bunuri si proprietati pentru persoanejuridice a dus la o scadere cu 10-20% a preturilor pentru acestepolite in ultimii doi ani, afirma Karina Rosu, directorul generalal Aon, unul dintre cei mai mari brokeri de asigurari de pe piatalocala, care lucreaza in special cu clienti companii.

"Piata asigurarilor de bunuri si proprietati este foartecompetitiva acum, mult mai competitiva decat unele piete din Europade Vest. Competitia intre asiguratori pe acest segment este maredeoarece este o linie de business profitabila, nu au existat multedaune mari, ceea ce le permite sa ofere preturi reduse si fransizemici (fransiza este partea din paguba suportata de client in cazulproducerii riscului asigurat - n.r.). Se vede o scadere a tarifelorcu 10-20% in ultimii doi ani, in special pentru riscuri foartemari, cu sume asigurate de ordinul zecilor sau sutelor de milioanede euro", explica Rosu.

Valoarea contractelor intermediate a urcat cu25%

Aon (fosta KaRo), subsidiara locala a brokerului de asigurariamerican cu acelasi nume, a inregistrat in primul semestru ocrestere de 25% a contractelor de asigurare plasate, valoareaprimelor intermediate fiind de 74 de milioane de lei (17,7 mil.euro).

"In primul semestru s-au vazut inca rezultatele faptului ca 2008a fost un an bun, dar in semestrul doi ne asteptam sa avem ocrestere mai moderata, in linie cu activitatea din economie",afirma directorul general al Aon. Veniturile din comisioane alecompaniei au urcat cu 15% in primele sase luni, pana la 6,3milioane de lei (1,5 mil. euro).

"Structura portofoliului a ramas similara celei de anul trecut.Avem o pondere destul de mare a asigurarilor auto, pentru caaceasta este caracteristica pietei. Am crescut pe property deoareceam fost implicati in cateva proiecte de infrastructura mari. Credca aceasta va fi principala zona de dezvoltare in viitor, pentru casunt proiecte incepute sau in faza de licitatie, iar aici estenevoie de brokeri de asigurare, avand in vedere ca vorbim de politecomplexe."

Cele mai mari contracte de asigurare intermediate de Aon inprimele sase luni sunt politele pentru cateva proiecte deinfrastructura, cu sume asigurate cuprinse intre 120 si 160 demilioane de euro si mai multe polite de raspundere profesionala, cusume asigurate de pana la 10 milioane de euro.

Unele companii au renuntat la beneficiile pentruangajati

Karina Rosu spune ca, in contextul crizei, companiile nu aurenuntat la politele de asigurare, dar multe si-au redus sumeleasigurate si au majorat fransizele, ceea ce a determinat scadereatarifelor percepute de asiguratori.

"N-am observat o renuntare completa la o anumita linie deasigurare, cu exceptia catorva cazuri in care companiile aurenuntat la beneficiile acordate angajatilor (asigurari desanatate, de viata sau pensii private - n.r.). Intermedierea debeneficii pentru angajati a fost unul din targeturile noastrepentru 2008-2009, inainte sa inceapa criza, dar pentru companiiaceasta a fost una din zonele din buget la care s-a putut umblausor pentru taierea costurilor."

Au fost si situatii, sustine directorul Aon, cand anumiticlienti si-au inchis activitatea sau au intrerupt-o temporar si aurenuntat la programele lor de asigurare. "Am avut cateva cazuri decompanii internationale care si-au inchis permanent sau temporaroperatiunile din Romania, in special firme de productie caredepindeau de exporturi in Europa de Vest."

Cauta reasigurare pentru PAID

Aon face parte din consortiul de brokeri care negociaza unprogram de reasigurare pentru Pool-ul de Asigurare ImpotrivaDezastrelor, entitatea care incepand cu 1 ianuarie 2010 va emitepolitele de asigurare obligatorie a locuintelor. In 2008, la nivelmondial, divizia de reasigurare a Aon a fuzionat cu brokerul dereasigurare Benfield, prezent si el in acest consortiu, din caremai fac parte brokerii Willis si Guy Carpenter.

"Va fi nevoie de o capacitate foarte mare de reasigurare, vor fiimplicati majoritatea reasiguratorilor semnificativi. Am purtatdiscutii cu mai multi mari reasiguratori, cum ar fi Munich Re, deexemplu."

Legea asigurarilor obligatorii a locuintelor, despre careautoritatile spun ca va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010,desi pana acum au fost date mai multe termene de aplicare,presupune ca fiecare proprietar de locuinta sa o asigure.

Polita costa 10 sau 20 de euro pe an, in functie de tipullocuintei, insa in primul an asiguratorii estimeaza ca maximum 30%din proprietarii de locuinte vor incheia asigurarea. Legea prevedeamenzi de la 100 la 500 de lei pentru cei care nu se vor asigura.Recent, 13 asiguratori au semnat actul constitutiv de infiintare aPAID. Astra Asigurari, Groupama si Clal vor detine fiecare 15% dinactiunile PAID, in timp ce alti zece asiguratori - Uniqa (fostaUnita), City Insurance, Certasig, Ardaf, Generali, Carpatica,Euroins, Grawe, Credit Europe Asigurari si ABC Asigurari - detincate 5,5% din actiuni.

Mai multe companii de asigurari mari, cum ar fi Allianz-Tiriac,Omniasig, Asirom si BCR Asigurari, au decis sa nu se implice inasigurarea obligatorie a locuintelor, fiind nemultumite de formaactuala a legii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO