Bănci și Asigurări

Bruxellesul amana verdictul de concurenta in tranzactia Erste - Vienna Insurance

30.05.2008, 12:24 15

Comisia Europeana a prelungit pana pe 17 iunie perioada de examinare preliminara a tranzactiei de 1,4 mld. euro, prin care Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, isi vinde afacerile cu asigurari catre grupul Vienna Insurance.
Initial, verdictul in privinta necesitatii unei investigatii mai detaliate era asteptat pe 3 iunie.
Potentialele probleme tin de cresterea cotei de piata a asiguratorului in mai multe tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv in Austria.
Ca urmare, in decizia autoritatilor comunitare de competitie ar putea conta concretizarea angajamentelor asumate deja de Vienna Insurance de a-si reduce de la 60,5% la 10% participatia detinuta la compania de asigurari a Bank Austria Creditanstalt si de a vinde compania romaneasca Unita, pentru care a si declansat procedura de selectie a potentialilor cumparatori.
Pozitia grupului de asigurari pe piata din Romania ar urma sa fie ajustata si prin diminuarea participatiei la Asirom de la 98,46% la 85,91% in urma unei majorari de capital aprobata in februarie.
Tranzactia dintre Erste Bank si Vienna Insurance implica schimbarea proprietarului pentru doua companii de asigurari romanesti - BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata, care ar aduce un plus de cota de piata de 9% in Romania.
Vienna Insurance ar controla 37% din piata daca nu ar vinde Unita, care are o cota de 6,4%. Erste ar urma sa pastreze o participatie de 5% doar la compania de asigurari de viata.
Vienna Insurance detine deja cinci branduri pe piata asigurarilor din Romania - Omniasig Asigurare-Reasigurare, Omniasig Asigurari de Viata, Unita, Agras si Asirom - care i-au adus anul trecut un profit de 2,7 milioane de euro, dublu fata de nivelul inregistrat in 2006.
Surse de la Bruxelles si-au exprimat indoieli ca afacerea de 1,4 miliarde de euro ar putea scapa cu o simpla examinare din partea reprezentantilor Comisiei care verifica respectarea regulilor comunitare privind competitia si concentrarile de cota de piata in Uniunea Europeana.
Tranzactia a fost anuntata de cele doua grupuri financiare austriece pe 26 martie, cand au estimat ca afacerea ar putea fi incheiata pana in toamna. Compania vanduta de Erste Bank - Sparkassen Versicherung - are filiale in Austria, Cehia, Slovacia, Croatia, Ungaria, pe langa acestea fiind cedate cele doua companii de asigurari ale grupului BCR.
Erste si Vienna Insurance au semnat in martie si un acord de distributie pe 15 ani, pentru vanzarea incrucisata a produselor, care ar urma sa aiba o contributie de 600 mil. euro la profitul Erste in 2008.
Tranzactia a aparut si ca o solutie prin care Erste sa-si consolideze baza de capital, fiind luata in calcul ca atare de analisti si investitori si determinand revenirea actiunilor la Bursa dupa trei luni de cadere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO