Bănci și Asigurări

BT Asigurari a luat locul Ardaf in clasamentul primilor zece asiguratori

BT Asigurari a luat locul Ardaf  in clasamentul primilor zece asiguratori

Click pentru imaginea marita

12.03.2007, 16:50 31

Primii zece jucatori de pe piata asigurarilor au subscris anul trecut prime brute in valoare de 1,31 miliarde de euro
dintr-o piata de 1,6 miliarde de euro in conditiile in care in 2006 activau 41 de companii de asigurare.
Allianz-Tiriac Asigurari, Asirom si Omniasig continua sa se situeze in top trei, inregistrand anul trecut venituri in valoare de 317 mil. euro, 172 mil. euro si 149,5 mil. euro, adica de aproape 40% din piata. Principala diferenta dintre cei trei asiguratori nu o face faptul ca Asirom este singura companie cu actionariat majoritar romanesc prin InterAgro, ci ritmul de crestere al acesteia de 8,9% comparat cu cel de peste 25% al celor doua companii cu actionariat strain.
Noutatea anului 2006 o reprezinta intrarea in top 10 a BT Asigurari, parte a grupului financiar construit in jurul Bancii Transilvania, prin inregistrarea unor venituri de 59,8 milioane de euro, in conditiile in care Ardaf, compania care ocupa anul trecut locul 8 in topul asiguratorilor romani, a inregistrat o scadere a veniturilor de circa 10% si s-a confruntat cu diverse dificultati anul trecut.
Una dintre problemele avute de Ardaf anul trecut a fost plasarea de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sub supraveghere speciala la mijlocul anului trecut din cauza scaderii nivelului de lichiditate sub limita admisa.
Conducerea a fost preluata atunci de catre avocatul Radu Cocea numit de CSA, compania fiind scoasa din administrare speciala in ianuarie 2007 dupa ce si-a majorat capitalul social cu 30 de milioane de euro.
Scaderea veniturilor Ardaf si iesirea acesteia din top 10 asiguratori romani s-ar putea sa nu fie de lunga durata, ca urmare a preluarii participatiei majoritare a companiei de catre fondul de investitii ceh PPF Investments de la omul de afaceri Ovidiu Tender intr-o tranzactie in valoare de 35 de milioane de euro. Una dintre principalele schimbari strategice facute de cei de la PPF Investments a fost numirea lui Daniel Tudor, fostul director general al Romanian Assurance International (RAI), in functia de presedinte si director general al Ardaf, dupa ce fondul de investitii ceh cumparase afacerea familiei acestuia.
Generali Asigurari este asiguratorul care a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere in 2006 din top 10, respectiv 136,4%, aproape de patru ori mai mare decat ritmul de crestere al pietei asigurarilor. Cu prime brute subscrise in valoare de 85,1 milioane de euro, asiguratorul italian nu numai ca a reusit sa inregistreze una dintre cele mai rapide evolutii de pe piata, dar a si urcat doua pozitii in top de pe locul 10 in 2005 pe locul 8 in 2006.
O alta companie care a urcat doua pozitii este Astra-Uniqa, care prin prisma unor venituri de 86 de milioane de euro si un ritm de crestere de 83% a reusit sa se plaseze direct pe locul sapte. Compania a castigat de curand licitatia pentru asigurarea flotei de aeronave a companiei Tarom, Astra-Uniqa fiind unul dintre cei mai activi asiguratori pe segmentul asigurarilor de aviatie. Cu un portofoliu de clienti din care fac parte Blue Air, Romaero, Romavia, Aeroportul International Bucuresti-Baneasa Aurel Vlaicu si Aeroclubul Romaniei, Astra a subscris prime de 6,78 mil. lei (1,9 mil. euro) in 2006, in crestere cu 115,9% fata de anul anterior.
In timp ce Astra si Generali au urcat in top cu doua pozitii, Unita a coborat cu acelasi numar de pozitii direct pe locul noua. Cu venituri de 73,5 milioane de euro in 2006, Unita nu a coborat de pe locul sapte pentru ca si-a scazut volumul de prime brute subscrise, ci pentru ca ritmul sau de crestere de 6,1% a fost inferior celui inregistrat de piata, respectiv 33%.
BCR Asigurari este singura companie din afara Top 3 asiguratori locali, care a reusit sa-si pastreze pozitia de cel de-al saselea asigurator de pe piata romaneasca atat prin prisma unor venituri de 120 milioane de euro, dar si a unui ritm de crestere de 46,4%, superior pietei. BCR Asigurari, specializata pe asigurari generale si BCR Asigurari de Viata au adus anul trecut grupului BCR detinut de austriecii de la Erste un profit de 34,2 milioane de lei in crestere cu 24,8% fata de nivelul din 2005.
O alta noutate a top 10 asiguratori este schimbarea de pozitii dintre Asiban si ING Asigurari de Viata care ocupau la sfarsitul anului trecut pozitiile patru si cinci, dupa ce in 2006 situatia era inversa.
Chiar daca ambele companii au realizat in 2006 venituri de 128 mil. euro si 123 mil. euro, diferenta a fost facuta ca si in cazul celor de la Unita de ritmul de crestere al veniturilor.
ING Asigurari de Viata a crescut anul trecut cu 13,4%, in timp ce Asiban a inregistrat un ritm de 34,7%, aceasta diferenta datorandu-se in principal diferentei dintre evolutia pietei asigurarilor de viata si cea a asigurarilor generale, companiile activand pe segmente diferite de piata.

Schimbari de clasament in 2006:

Ardaf a iesit din Top 10
A intrat in Top 10 BT Asigurari
Astra si Generali au urcat doua pozitii
Unita a coborat doua pozitii
Asiban si ING Asigurari de Viata au inversat locurile
Allianz-Tiriac Asigurari, Asirom, Omniasig si BCR Asigurari au stationat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO