Bănci și Asigurări

Bucurestiul, cel mai mare client al bancilor

02.09.2004, 00:00 15



Peste un sfert din clientii sistemului bancar lucreaza cu sucursalele din Bucuresti ale bancilor comerciale, dupa cum arata datele statistice.



In primele sapte luni ale anului, numarul clientilor persoane fizice ale sistemului bancar a crescut cu peste 1.032.000, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.



De asemenea, din punct de vedere al numarului de carduri emise pe judete, Bucurestiul si judetul Ilfov detin in continuare cea mai mare pondere, respectiv 20,2% din totalul numarului de carduri.



Numarul cardurilor valide aflate in circulatie a ajuns la aproape 5.200.000 la sfarsitul lunii iulie. Ritmul de crestere al cardurilor valide - considerate active de BNR - a fost de 74.000 in iunie 2004, valoare apropiata de media de crestere inregistrata in primul semestru al anului.



In iulie 2004 s-a evidentiat o crestere de peste 16,77% a numarului de carduri emise in valuta. Fatade luna precedenta, numarul cardurilor in valuta a sporit cu 11.037 ajungand la 76.834.



In ceea ce priveste statistica creditelor pe primele sapte luni ale anului, Bucurestiul a absorbit si cel mai mare volum de credite destinate cumpararii sau constructiei de locuinte. Pana la sfarsitul lunii iulie bancile au acordat populatiei, , credite ipotecare in suma de 10.600 de miliarde lei, inclusiv provizioane, in crestere cu aproape 80% fata de soldul inregistrat in decembrie 2003, devansand dinamica imprumuturilor imobiliare, care s-au majorat cu numai 34%.



Potrivit datelor furnizate de BNR, soldul finantarilor ipotecare a crescut in suma absoluta cu 4.700 de miliarde lei, in timp ce creditele imobiliare au urcat cu 4.400 de miliarde lei.



Desi ambele produse au in vedere cumpararea, extinderea sau reparatia unei locuinte, conditiile de acordare sunt diferite. Creditul ipotecar este reglementat prin lege, iar principala garantie a bancii o reprezinta chiar imobilul cumparat, in timp ce imprumutul imobiliar necesita, in principiu, si alte tipuri de garantii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO