Bănci și Asigurări

Business internaţional. Banca Centrală Europeană le permite băncilor să plătească acţionarilor până la 15% din profitul cumulat în anii 2019-2020

Business internaţional. Banca Centrală Europeană le...

Autor: Mircea Nica

21.12.2020, 00:05 187

♦ BCE se aşteaptă ca dividendele şi răscumpărările de acţiuni să rămână sub 15% din profitul cumulat pentru perioada 2019-2020 şi să nu depăşească 20 de puncte de bază ale raportului de capital propriu de nivel 1 (CET1).

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis re­cent să lase băncile să plătească acţionarilor o parte din profiturile cumulate din perioada 2019-2020 dacă au suficient capital, flexibilizând interdicţia generală de plată a dividendelor şi răs­cum­părările de acţiuni stabilite în timpul pri­mu­lui val al crizei coronavirusului, conform Reuters.

BCE cerea anterior băncilor să fie prudente şi să păstreze capitalul pentru un val de credite ne­perfomante care ar putea ajunge la 1.400 mld. euro, cu mult peste nivelurile atinse în timpul cri­zei financiare mondiale din 2007-2009 şi al crizei datoriilor suverane din 2010-2012. Dar acum, BCE face loc unor plăţi mici de la cele mai solide bănci, acordând atenţie apelurilor bancherilor şi investitorilor nemulţumiţi, pe măsură ce perspec­tivele economice se îmbunătăţesc.

„BCE se aşteaptă ca dividendele şi răscum­pă­rările de acţiuni să rămână sub 15% din pro­fitul cumulat pentru perioada 2019-2020 şi să nu de­păşească 20 de puncte de bază ale raportului de capital propriu de nivel 1 (CET1 - Common Equity Tier 1)“, se spune într-un comunicat al BCE, citat de Reuters.

Şi Banca Naţională a României (BNR) a recomandat băncilor comerciale din România să nu distribuie dividende în anul 2020.

Recomandarea va rămâne valabilă până în luna septembrie 2021 şi include o cerere ca băn­cile să utilizeze „moderarea extremă“ cu bonu­su­rile şi să folosească capitalul pentru a finanţa populaţia şi companiile.

„În revizuirea recomandării sale, BCE recu­noaş­te incertitudinea redusă în proiecţiile macro­eco­nomice. Recomandarea revizuită îşi propune să protejeze capacitatea băncilor de a absorbi pier­derile şi de a împrumuta pentru a sprijini eco­nomia“, conform unei afirmaţii citate de Reuters.

În ultimele luni, sectorul bancar a făcut lobby intens pentru a li se permite băncilor puternice să reia distribuirea de capital la începutul anului viitor.

Practic, executivii din sectorul bancar au ce­rut să le fie permis să reia distribuirea divi­den­delor pentru că altfel investitorii vor ocoli băncile, îngreunându-le accesul la finanţare de pe pieţe.

Băncile din zona euro au trecut cu brio ultimele teste de stres ale BCE.

Banca Angliei şi-a stabilit propriul plafon de di­vi­dende pentru băncile britanice la 25% din pro­fiturile cumulative 2019/ 2020 săptămâna trecută.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO