Bănci și Asigurări

BUSINESS Magazin: Culisele fuziunii HVB-Tiriac

BUSINESS Magazin: Culisele fuziunii HVB-Tiriac
06.09.2006, 20:11 22

Luni de scormonire in hatisul legislativ, nopti dormite la birou, renuntarea la pauzele de pranz, dar si pierderea unor oameni importanti sunt doar cateva dintre reperele fuziunii, recent incheiate, dintre HVB Bank Romania si Banca Tiriac. Dan Pascariu, presedintele bancii rezultate, povesteste in premiera, pentru BUSINESS Magazin, despre dificultatile aparute in cele 12 luni de la pornirea procesului de fuziune.
Cele doua banci au inceput de la 1 septembrie sa lucreze ca o singura institutie, sub numele de HVB-Tiriac. "Componenta juridica a fuziunii ne-a dat cea mai mare bataie de cap, pentru ca legislatia nu este suficient de clara si evoluata pentru a reglementa o fuziune", spune Dan Pascariu.
A doua componenta, integrarea tehnica, a parut cea mai simpla, cat timp era vorba doar de aplicarea unor pasi procedurali, cu termene prestabilite.
Doar a parut insa, pentru ca pana la urma lupta cu termenele n-a fost deloc usoara: oamenii de la IT au fost nevoiti sa-si aduca saci de dormit la birou in ultimele zile de dinainte de migrarea sistemelor informatice ale celor doua banci pe noua platforma. Nici echipa de la comunicare interna sau cea de la resurse umane n-au avut o viata mai usoara, iesirile in pauza de pranz fiind suprimate, iar programul de lucru s-a intins pana noaptea tarziu. Fuziunea a inceput cu stabilirea diferentelor dintre cele doua banci, spune Dan Pascariu. Dupa inventarierea deosebirilor, s-au decis pentru fiecare segment partile comune si s-au ales cele mai bune practici dupa care avea sa lucreze noua banca. Cel mai mare avantaj a fost complementaritatea celor doua banci - Banca Tiriac orientata pe "mass market", iar HVB specializata pe segmentul "top end". S-a exclus astfel eventualitatea prea multor suprapuneri care ar fi trebuit rezolvate.
La nivelul personalului insa, Pascariu spune ca a fost necesara o adevarata lupta cu mentalitatea angajatului pus in fata unei perspective nesigure, care ezita intre a-si cauta de lucru in alta parte si a ramane pe baricade pentru a concura cu omologul din cealalta banca. Iar unii oameni de la Tiriac au renuntat din capul locului sa lupte, preferand ofertele unor banci concurente.

Cititi detalii in numarul de astazi al BUSINESS Magazin

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO