Bănci și Asigurări

Caderea euro se prelungeste spre 3,5 lei

29.07.2005, 19:41 41

Euro si-a continuat ieri caderea in raport cu leul, oprindu-se la un pas deasupra pragului de 3,5 lei noi.

Banca Nationala a calculat un curs de 3,5197 lei noi pentru un euro, in scadere cu 0,0075 unitati fata de sedinta de tranzactionare precedenta.

Trendul descendent al cursului a continuat si ieri in conditiile in care cotatiile de la inchiderea de miercuri s-au regasit si in nivelurile de deschidere de joi ale pietei valutare - 3,5200/3,5240 lei noi pentru un euro.

Jucatorii au asteptat in zadar eventuale interventii de cumparare de valuta ale bancii centrale, care sa induca o oarecare fluctuatie a cotatiilor dupa patru saptamani consecutive de scadere.

Deocamdata, mesajele venite dinspre BNR sunt contrazise de realitatea din piata: leul se indreapta spre consemnarea unei luni intregi de apreciere, cu trecerea de la palierul de 3,6 lei pentru un euro la cel de 3,5 lei pentru un euro, desi banca centrala sustine ca nu doreste o apreciere excesiva, ca este interesata doar de mentinerea unui trend de apreciere in termeni reali si nu in termeni nominali.

Leul continua sa aiba in spate presiuni semnificative de apreciere, dealerii suspectand saptamana trecuta ca banca centrala ar fi facut cel putin doua interventii, dar numai pentru franarea alunecarii cursului, si nu pentru o intrerupere a trendului.

La nivelul tranzactiilor, cursul a oscilat intre un maxim de 3,5680 lei noi pentru un euro si un minim de 3,5500 lei noi, inregistrat miercuri si vineri.

Aceasta evolutie a avut loc in contextul cresterii volumului tranzactiilor, astfel incat joi piata a inregistrat un surplus de oferta de valuta de 70 de milioane de euro. Analistii considera normala aceasta situatie pe perioada verii, cand sumele trimise de muncitorii romani din strainatate cresc in mod deja traditional. De asemenea, estimarile de pe piata indica mentinerea tendintei de apreciere a leului si in luna august.

Leul s-a apreciat ieri semnificativ si in raport cu dolarul american. BNR a calculat un curs de 2,9162 lei noi pentru un euro, in scadere cu 0,0247 unitati fata de sedinta de tranzactionare precedenta.

Pe pietele internationale, euro a fost cotat la 1,2078 dolari, in usoara crestere. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO