Bănci și Asigurări

Cadoul BNR de Sărbători: euro scade sub pragul de 4,50 lei

Cadoul BNR de Sărbători: euro scade sub pragul de 4,50 lei

Autor: Razvan Voican

17.12.2012, 00:08 1584

Românii care au de plătit rate în euro până la sfârşitul anului sau cumpără mărfuri şi servicii cu preţuri indexate la cursul leu/euro ar putea rămâne cu ceva bani în plus faţă de aşteptări după ce leul a recuperat peste 1% în raport cu euro la sfârşitul săptămânii trecute.

BNR a calculat vineri un curs de referinţă de 4,4747 lei pentru un euro, cotaţia revenind la nivelul de la începutul lunii septembrie după ce în octombrie presiunile asupra leului îm­pinseseră cursul spre 4,60 lei/euro. Întărirea leului coincide cu clarificarea deznodământului alegerilor parlamentare, victoria detaşată a USL îndepărtând temerile analiştilor şi ale inves­titorilor străini privind revenirea instabilităţii politice.

În paralel, Ministerul Finanţelor a reuşit să împrumute joia trecută sume de până la de cinci ori mai mari decât cele pro­gra­mate şi la randamente în scădere uşoară, ceea ce poate indica o revenire a străinilor pe piaţa titlurilor de stat în lei, cu efect implicit pe piaţa valutară. De asemenea, decembrie este în mod tradiţional o lună cu intrări mai mari de valută de la ro­mânii din străinătate. În acelaşi timp, unele bănci ar putea vinde valută pentru a constitui noi provizioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO