Bănci și Asigurări

Capital minim la microfinantare: 200.000 de euro

01.08.2005, 18:38 31

Legea care reglementeaza activitatea societatilor de microfinantare a fost publicata in Monitorul Oficial, dupa o lunga perioada de asteptare. Pe piata existau deja mai multe societati de microfinantare, care isi desfasurau insa activitatea fara un cadru legal adecvat.

Legea instituie de asemenea un plafon minim pentru capitalul social al acestor societati de 200.000 de euro (echivalent in lei). De asemenea, societatile deja existente au ragaz de un an pentru adecvarea capitalului social, respectiv sase luni pentru adaptarea formei juridice, denumirii si a auditului financiar.

Microcreditul este definit prin aceasta lege ca un imprumut destinat dezvoltarii unor proiecte, activitati sau afaceri cu un plafon maxim de 25.000 de euro (echivalent in lei) si perioada de rambursare de maximum 60 de luni. Imprumutul, care poate fi contractat de solicitanti persoane fizice si juridice, poate finanta de asemenea initiative ale comunitatilor locale sau proiecte de dezvoltare comunitara.

Potrivit noilor norme, societatile de microfinantare trebuie sa se inregistreze la Registrul Comertului, urmand ca in termen de 30 de zile sa depuna o notificare la BNR. Aceasta trebuie sa contina actul constitutiv si dovada inmatricularii la Registrul Comertului.

Societatile de finantare sunt definite ca persoane juridice constituite cu scopul de a acorda microcredite. Acestea nu pot desfasura activitati de atragerea de depozite sau alte fonduri rambursabile de la public. Pentru sustinerea activitatii de creditare, societatile de microfinantare pot utiliza fonduri proprii, imprumutate sau atrase de la insitutii financiare ori organizatii donatoare sau din resurse financiare publice.

Societatile de microfinantare pot desfasura de asemenea si activitati de acordare de servicii pentru dezvoltarea economica a beneficiarilor de microcredite, incluzand servicii de consultanta, informare, educare si instruire de specialitate. Acestea nu pot fi insa intreprinse decat in plan secundar acordarii de microcredite. Pentru desfasurarea activitatii de baza aces-tea pot sa imprumute sau sa atraga fonduri rambursabile sau nerambursabile si sa accepte in garantie depozite constituite de beneficiari, cu conditia ca sumele constiuite ca garantie sa fie plasate la insitutii de credit autorizate de BNR. Totodata, aceste societati pot sa incheie acte juridice cu bunurile pe care le dobandesc in urma executarii garantiilor si sa administreze fonduri publice destinate microfinantarii.

Societatile de microfinantare nu pot folosi in denumire, antet sau in alte acte emise o serie de cuvinte, precum banca, national, stat, roman sau orice derivate care ar induce publicul in eroare cu privire la statutul ori activitatile desfasurate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO