Bănci și Asigurări

Capitala are carduri cat in Cluj, Timis si Brasov la un loc

01.12.2004, 00:00 14



Bucurestiul ramane lider detasat pe piata cardurilor, inclusiv pe seama unei cresteri de peste 17% a numarului de carduri active in decursul ultimului an.



Cu 1.120.401 carduri la sfarsit de octombrie, potrivit statisticilor BNR, capitala aduna tot atatea carduri cat judetele Cluj, Timis, Brasov, Iasi si Constanta la un loc. Astfel, cota de piata a Bucurestiului raportat la totalul de carduri pe tara continua sa se ridice la peste 20%. In acelasi timp, unitatile bancare din capitala au emis peste 41% din numarul total al cardurilor in valuta din Romania. La polul opus se afla judetul Tulcea unde se inregistreaza numai 275 de carduri emise in valuta.



Dupa Bucuresti, cel mai mare numar de carduri emise se regaseste, in ordine, in judetele Cluj, Timis si Brasov, care insumeaza 751.242 instrumente electronice de plata. Fiind o alta ilustrare a gradul de dezvoltare si sofisticare economica, cele mai mici numere de carduri emise sunt inregistrate in judetele Tulcea, Calarasi si Giurgiu.



Numarul cardurilor bancare valide existente pe piata a ajuns la 5,5 milioane in octombrie 2004, potrivit celor mai recente date statistice publicate de BNR. In primele 10 luni ale anului, piata a inregistrat o crestere medie de 80.000 de carduri pe luna. Cardurile in valuta considerate active de BNR reprezinta in continuare un segment marginal, fiind in numar de 90.500, ceea ce reprezinta 1,6% din totalul pietei cardurilor.



Comparativ cu nivelul de la inceputul acestui an, numarul total al cardurilor a crescut active a crescut cu 16,8%. Segmentul cardurilor emise in moneda nationala a inregistrat o majorare de 16%.



Pe langa extinderea portofoliilor de clienti si de produse ai emitentilor cu experienta pe piata, cresterea numarului de carduri este sustinuta de intrarea de noi jucatori pe piata, cel mai recent fiind Banca Italo-Romena.



Potrivit statisticilor disponibile, numarul cardurilor tip Visa emise s-a majorat cu 33% in perioada iunie 2003 - iunie 2004, pana la 2,4 milioane unitati, in conditiile in care valoarea tranzactiilor la comercianti s-a dublat. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO