Bănci și Asigurări

Carpatica Asig trebuie să găsească un investitor şi să majoreze capitalul

Carpatica Asig trebuie să găsească un investitor şi...

Autor: Anelis Baciu

11.09.2014, 00:03 683

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat un plan de redresare financiară la Carpatica Asig, care impune societăţii de asigurare ca în termen de o lună să-şi însuşească planul care prevede găsirea unui investitor strategic, majorarea capitalului social, contractarea unui împrumut subordonat, dar şi revi­zuirea programului de reasigurare.

Autoritatea nu a precizat la cât se ridică necesarul de capital al Carpatica.

Societatea avea la finalul anului trecut capitaluri proprii în valoare de 56 milioane de lei şi încheiase contracte de reasi­gu­rare cu Swiss Re, Aspen Re, Sirius RE, Liberty Syndicates, Houston Casualty, Gen Re.

Potrivit asigurătorului, măsurile prevăzute în plan vor conduce la restabilirea situaţiei financiare şi a solvabilităţii până la finalul lui 2015.

ASF a cerut Carpatica Asig şi reducerea cheltuielilor de achi­ziţie şi administrare, îmbunătăţirea sistemelor informatice şi actualizarea profilului de risc. În plus, societatea va trebui să ana­lizeze impactul standardelor de raportare financiară Solvency II ce urmează să fie implementate începând din ianuarie 2016.

La jumătatea lunii mai ASF a anunţat deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan la Carpatica, din cauza neîndeplinirii cerinţelor de solvabilitate şi a cerut conducerii companiei să vină cu un set de măsuri de redresare în cel mult 20 de zile.

Planul iniţial propus de Carpatica Asig a fost respins de autoritate.

Pe lângă măsurile prevăzute în planul de redresare asigurătorul trebuie să transmită lunar către ASF un raport privind stadiul de realizarea a măsurilor asumate în care să detalieze acţiunile întreprinse.

Carpatica Asig a subscris prime în valoare de aproximativ 300 milioane de lei în prima jumătatea a anului, cu 31% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2013, potrivit datelor anunţate de companie şi calculelor efectuate de ZF pe baza datelor raportate la UNSAR (asociaţia asigurătorilor).

După decizia la Carpatica este aşteptat ca în piaţa locală de asigurări să apară doi investitori strategici în următoarele luni. ASF a aprobat şi în cazul Astra Asigurări un plan de redresare care prevede găsirea unui investitor stategic şi un aport de capital de aproape jumătate de miliard de lei.

Ca şi în cazul Carpatica Asig, ASF a găsit la Astra un nivel al solvabilităţii sub marja minimă admisă şi programe de transfer al riscurilor deficitare, iar compania a fost plasată în luna februarie în administrare specială. Administratorul special este KPMG Advisory, care a început deja procedura de majorare a capitalului companiei de asigurări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO