Bănci și Asigurări

Brokerii acuză: ASF mângâie asigurătorii pe creştet, pe noi ne condamnă la dispariţie

UNSICAR, asociaţia brokerilor, a organizat ieri o conferinţă de presă pentru a explica de ce nu sunt de acord cu măsurile dure privind vânzările de poliţe RCA luate de ASF

UNSICAR, asociaţia brokerilor, a organizat ieri o conferinţă de presă pentru a explica de ce nu sunt de acord cu măsurile dure privind vânzările de poliţe RCA luate de ASF

Autor: Anelis Baciu

10.09.2014, 00:05 617
Societăţile de brokeraj în asigurări afirmă că Auto­ritatea de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) nu face altceva decât să protejeze companiile de asigurări şi să le „impună prin lege“ obţinerea de profit, în timp ce pe brokeri îi condamnă la dispariţie.

„Asigurătorii noştri, ţinuţi în braţe de autoritatea de supraveghere, mângâiaţi şi pe creştet câteodată, şi-au permis să îşi bată joc de toate calculele actuariale din cauza lăcomiei pentru lichiditate şi au ajuns în situaţia de a nu mai plăti daunele“, a afirmat Ionel Dima, membru în consiliul director al UNSICAR (asociaţia firmelor de brokeraj în asigurări) şi preşedinte al companiei de regularizări de daună Avus International.

UNSICAR a organizat ieri o conferinţă de presă pentru a-şi exprima public opinia faţă de un proiect de normă al ASF care vizează, printre altele, limitarea la 10% din primă a comisionului primit de companiile de brokeraj pentru intermedierea de poliţe auto obligatorii (RCA).

Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR, consideră că limitarea comi­sionu­lui va închide porţile pieţei locale de asi­gurări nou-veniţilor şi va bloca accesul unui asigurător care să atingă o masă critică de clienţi. „De exemplu, un asigurător nou-venit în piaţă vrea să dea 2% în plus faţă de nivelul comisionului, pentru că are resursele finan­ciare necesare. Legislaţia în forma propusă îl îm­piedică însă să facă acest lucru.“

Brokerii afirmă că proiectul de normă al ASF nu va aduce niciun beneficiu niciunui jucător din piaţă şi cu atât mai puţin clienţilor. Potrivit acestora, nici asigurătorii, care în prima fază par a fi avantajaţi de aceste măsuri, nu vor avea de câştigat pe termen lung, deoarece costurile cu reţele proprii de distribuţie vor fi mult mai mari.

„Clientul nu va resimţi niciun efect pozitiv, din contră, are de pierdut pentru că nu mai beneficiază de consultanţă. Banii se vor duce la câteva corporaţii. Ce vrea ASF să facă? Să păstreze 25.000 de locuri de muncă din piaţa de brokeraj sau profit care să meargă la corporaţii?“, a notat Viorel Vasile, managing partner al Safety Broker, cel mai mare broker de retail din piaţa locală.

El argumentează că ASF face din piaţa de asiguări un teren nesigur şi împiedică antreprenorii să investească. „Eu sunt antreprenor, legislaţia îmi afectează businessul. Dacă proiectul se implementea­ză, o să îmi opresc investiţiile pentru că stau pe un teren nesigur.“

„Negriţoiu vrea să rezolve problemele, dar nu a cumpărat în viaţa lui o poliţă RCA“

Brokerii spun că nu se aşteaptă să primească nicio reacţie din partea autorităţii de supraveghere şi afirmă că atenţia ASF este deviată de la problemele importante din piaţă.

„Domnul Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, a stat la discuţii cu noi doar o singură dată, iar atunci ne-a spus că el nu şi-a cumpărat niciodată vreo poliţă RCA, pentru că a primit autoturismul cu RCA făcută de la compania la care lucra“, au declarat brokerii.

ASF spune că informaţia potrivit căreia preşedintele instituţiei nu a achiziţionat niciodată o poliţă auto obligatorie nu este relevantă din punct de vedere economic în procesul de reglementare.

„Obligaţia încheierii poliţei RCA revine proprietarului unui autoturism înmatriculat. Cum domnul Negriţoiu nu deţine în proprietate vreun autoturism este normal să nu aibă de ce să încheie RCA. Informaţia este însă nerelevantă din punct de vedere economic în procesul de reglementare pe care care ASF îl desfăşoară“ a replicat ASF prin intermediul purtătorului de cuvânt Radu Soviani.

Autoritatea afirmă că relevent şi incontestabil este faptul că piaţa de asigurări se confruntă cu un dezechilibru între primele încasate şi daunele achitate, iar pentru rezolvarea acestei probleme toţi jucătorii (brokeri, asigurători, asiguraţi) trebuie să contribuie printr-o conduită adecvată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO