Bănci și Asigurări

Cât de grav este deficitul bugetului de pensii

Autor: Razvan Voican

10.11.2010, 10:43 51

Bugetul asigurărilor sociale de stat a încheiat nouă luni dinacest an cu un deficit de 742 de milioane de lei, mai mic cu peste75% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, după datele oficiale carelasă impresia că plata pensiilor nu ridică probleme mari definanţare.

Execuţia bugetului de pensii a înregistrat fluctuaţiisubstanţiale de la o lună la alta, în funcţie şi de transferurilede fonduri din bugetul de stat, care nu sunt evidenţiate ca atareîn datele publicate de Ministerul Finanţelor.

Dacă în luna mai execuţia indica un excedent de aproape 90 demilioane de lei, în au gust apărea un deficit de peste 1,2 miliardede lei.

Explicaţia pentru acel excedent nu stă însă în vreo performanţăspectaculoasă în colectarea contribuţiilor de asigurări sociale, ciîntr-un transfer de la bugetul de stat în valoare de 4,23 miliardede lei.

Imaginea statistică este deformată de aceste fluxuri întrebugete care încearcă să mascheze problema deficite lor cronice dela asigurările sociale.

La bugetul asigurărilor de şomaj se vede în schimb la nouă lunio creştere a deficitului de 2,5 ori faţă de aceeaşi perioadă din2009, în septembrie fiind depăşit pragul de două miliarde delei.

Pe de altă parte, bugetele locale figurează cu un excedent de1,6 miliarde de lei, în creştere cu peste 70%, în condiţiile încare noua legislaţie permite un control al cheltuielilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO