Bănci și Asigurări

Cat de mari sunt rezervele Bancii Nationale fata de dimensiunea economiei?

Cat de mari sunt rezervele Bancii Nationale fata de dimensiunea economiei?
16.03.2010, 23:08 475

BNR are in prezent rezerve internationale (valuta si aur) de32,4 miliarde de euro, cu 3,2 miliarde de euro mai mult decat lainceputul crizei financiare locale in octombrie 2008, nivelul fiindconsiderat mai mult decat confortabil, insa ponderea in ProdusulIntern Brut (PIB) arata ca Romania se situeaza la niveluricomparabile cu Polonia si Ungaria. Pe de alta parte, datoriaexterna a statului roman a urcat in martie la peste 23 mld.euro.

Scaderea PIB-ului Romaniei din 2009, la 115 miliarde de euro, dela 137 mld. euro in 2008, a facut ca raportul fata de rezerve saurce rapid, de la 20% la sfarsitul lui 2008, la 28% in prezent.Spre comparatie, Polonia are din acest punct de vedere un nivel mairedus, de 18%, in timp ce in Ungaria raportul este de 34%.

Guvernatorul Mugur Isarescu a sustinut in mai multe randuri inultima jumatate de an ca rezervele valutare (principala componentaa rezervelor internationale) au urcat la niveluri mai mult decatconfortabile, sugerand astfel disponibilitatea BNR de a le utilizapentru stabilizarea cursului leu/euro. De altfel, principalul rolal rezervelor internationale este de a genera incredere in monedalocala, banca centrala putand sa intervina pe piata in cazul incare ar aparea dezechilibre majore intre cererea si oferta devaluta, din cauza unor socuri comerciale sau legate de fluxurile decapitaluri. In volum absolut banca centrala a Ungariei are rezervedoar putin mai mari ca BNR, de 32,8 miliarde de euro, insa PIB-ulmai mic, de 96 mld. euro, face ca raportul sa fie mai mare.

In schimb, banca centrala a Poloniei are rezerve internationalede 62,8 miliarde de euro, nivel aproape dublu fata de BNR, insa siPIB-ul a fost in 2009 de 338 de miliarde de euro, aproape triplufata de cel al Romaniei.

In cazul Romaniei si Ungariei nivelul rezervelor internationalea crescut in ultimul an datorita imprumuturilor de la FondulMonetar International (FMI), contractate de bancile centrale tocmaipentru a-si intari capacitatea de a proteja monedele locale.Ungaria a tras pana acum 8,5 miliarde de euro dintr- un plafonagreat de 11 miliarde de euro, in timp ce Romania a imprumutataproape 9,5 mld. euro, dintr-un total contractat de 12,9 miliardede euro.

"Cand a fost contractat imprumutul de la FMI se anticipa un golde finantare externa de circa 15 miliarde de euro, care trebuiaacoperit in ultima instanta din rezervele internationale pentru aevita o depreciere dramatica de curs", spune Ionut Dumitru,economistul-sef al Raiffeisen Bank. El noteaza ca dimensionarearezervelor internationale trebuie sa tina cont in special denivelul importurilor, dar si al platilor care trebuie facute incontul datoriei externe in urmatorul an (serviciul datoriei). Incazul in care ar aparea un gol de finantare externa, cate luni deimport ar putea sa asigure rezerva bancii centrale si respectiv ince masura ar fi necesare pentru acoperirea datoriilor externe?

"Suntem la opt luni de importuri (acoperirea rezervei - n.red.), ceea ce este mult mai confortabil fata de ce recomanda FMI,de trei-patru luni", mai spune Dumitru. Nivelul ridicat alserviciului datoriei externe, care ajunsese la 90% din rezerve in2008, fiind con siderat unul dintre factorii de vulnerabilitate aiRo ma niei, a inregistrat de asemenea o ajustare semnificativa. Datoria externa pe termen scurt a coborat de la 24 mld. euro intoamna lui 2008 la circa 15 miliarde de euro in prezent.

"Nu cred ca avem nevoie de cresteri prea mari ale rezervei deacum incolo. In anii urmatori oricum BNR va mai acumula, pentru catoti banii care vin din fondurile europene ajung in ultima instantain rezerva. Si fluxurile private de capital, care e de asteptat sarevina, vor ajunge cel putin partial in rezerva BNR (care vacumpara valuta contra lei, n. red.)", mai spune Dumitru. Elconsidera ca BNR si-a creat astfel spatiu pentru a reduce rezerveleminime obligatorii impuse bancilor, care in anii trecuti erauprincipala sursa de alimentare a rezervelor internationale. Inprezent, nivelul rezervelor minime este de 25% (in coborare de la40% in 2008), inca departe de nivelurile utilizate pe planeuropean, de 2%-3% din fondurile atrase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO