Bănci și Asigurări

Cat mai multe conturi in valuta. Inclusiv de carduri

01.09.2004, 00:00 16

Preferinta pentru valuta a pietei bancare - a clientilor, dar si a multor banci - este oglindita si de situatia conturilor: in primele sapte luni ale anului au crescut simtitor cele in dolari si euro, in timp ce numarul conturilor in lei a scazut. Miscarile sunt vizibile si la nivelul cardurilor, unde cele emise in valuta au crescut cu 67,5%, fata de o dinamica de numai 10% in cazul numarului cardurilor atasate unor conturi in lei.
Bancile aveau in administrare 30.919.855 de conturi ale clientilor la sfarsitul lunii iulie, in scadere cu aproape 63.000 fata de inceputul acestui an, potrivit datelor raportate la BNR.
In acest context, o crestere puternica a inregistrat-o numarul de conturi in valuta, care a urcat cu 316.410, ajungand la 2.799.176. In acelasi timp, numarul conturilor in lei a scazut cu 380.273.
In lei sau in valuta, cresterea numarului de carduri nu poate fi decat imbucuratoare. Potrivit BNR, la sfarsitul lunii iulie erau pe piata 5.199.883 de carduri active, cu 10,75 mai multe fata de inceputul anului.
O pondere covarsitoare este detinuta de cardurile emise in lei, care numara 5,12 milioane, insa este de remarcat viteza rapida de crestere a numarului de carduri in valuta.
Ramane de vazut in ce masura va fi diminuata atractivitatea valutei in urma decizie Bancii Nationale de majorarea a rezervelor minime obligatorii in valuta de la 25% la 30% din sursele atrase.
Cert este ca intarzierea operarii unor ajustari de dobanzi la creditele in lei acordate de bancile comerciale in paralel cu "mirajul" stabilitatii cursului leului, continua sa mentina un apetit riscant al pietei pentru finantarea in euro si dolari, mai ales la creditele cu scadente medii si lungi, adica tocmai la cele care implica un risc valutar considerabil. Deocamdata, banca centrala continua sa-si majoreze rezervele in timp ce leul se afla de multe ori aproape de aprecierea nominala, intrarile de valuta au toate sansele se creasca si mai mult anul viitor, in urma liberalizarii depozitelor in lei pentru nerezidenti. Riscul unor retrageri de capital bruste, speculative, se arata indepartat, insa expunerea masiva pe valuta a multor banci, dar si a economiei in ansamblu poate duce la dezechilibre neasteptate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO