Bănci și Asigurări

Ce a previzionat Ziarul Financiar în Macroeconomie pentru 2014 şi ce s-a întâmplat

Ce a previzionat Ziarul Financiar în Macroeconomie...

Autor: Claudia Medrega

10.01.2015, 10:01 388

Creşterea economică va încetini spre 2% după avansul de circa 3% din 2013. Economia va fi susţinută în continuare de cererea externă, fiind posibilă şi o revenire treptată a cererii interne, în timp ce contribuţia agriculturii va fi modestă.

DA  Creşterea economică a încetinit anul trecut faţă saltul de 3,4% înregistrat în 2013, însă cel mai probabil va depăşi pragul de 2%, după cum indică majoritatea estimărilor. Ascensiunea economiei a fost susţinută atât de cererea externă, cât şi de revenirea cererii interne, iar contribuţia agriculturii a fost modestă.

Inflaţia va continua să oscileze în primele luni ale anului în jurul pragului minim de 1,5%, iar ulterior va creşte spre 3-4%.

NU  Inflaţia anuală a oscilat pe parcursul anului 2014 în intervalul 0,66% -1,5%, minimul istoric de 0,66% fiind atins în iunie. Evoluţia inflaţiei a luat prin surprindere chiar şi banca centrală, care a operat trei ajustări ale prognozei (iniţial de la 3,5% la 3,3%, apoi de la 3,3% la 2,2% şi, ulterior, de la 2,2% la 1,5%).

Cursul ar putea oscila între 4,35 şi 4,65 lei/euro. Riscurile de depreciere sunt asociate cu modificările de politică monetară în S.UA. şi cu revenirea turbulenţelor politice având în vedere presiunile electorale interne.

DA/NU  Cursul a oscilat între un minim de 4,38 lei/euro şi un maxim de 4,54 lei/euro, însă cotaţia de referinţă nu s-a apropiat de 4,6 lei/euro.

Modificările de politică monetară în SUA şi-au pus amprenta asupra evoluţiei cursului, ca şi măsurile adoptate de BCE, volatilitatea fluxurilor de capital şi situaţia geopolitică din regiune, însă cursul a ignorat agitaţia politică legată de alegerile prezidenţiale. În prima parte a anului leul a avut o tendinţă de apreciere, care a încetat în iulie. De la începutul lunii iulie până la sfârşitul lunii decembrie leul s-a depreciat cu peste 2%. Numai pe parcursul lunii decembrie deprecierea leului a fost de circa 1,3%. Faţă de 2013 leul s-a apropiat în 2014 cu doar 0,06%, resepctiv 0,26 bani, cursul ajungând la sfârşitul anului la 4,4821 lei/euro.

Deficitul bugetar se va situa la aproximativ 2% din PIB anul acesta, ajustarea fiscală urmând să continue.

DA/NU  Ajustarea fiscală a continuat anul trecut. Însă, execuţia bugetară după 11 luni indica un deficit bugetar de doar 0,04% din PIB.

Rămâne de văzut dacă guvernul a dat drumul la cheltuieli în luna decembrie la presiunea autorităţilor publice locale şi dacă s-a repetat în 2014 istoria creşterii spectaculoase a deficitului în ultima lună a fiecărui an. Cel mai probabil deficitul bugetar va fi sub ţinta agreată cu FMI şi Comisia Europeană, de 2,2% din PIB.

Exporturile vor continua să crească cu 10%, la fel ca în 2013, urmând să rămână unul dintre principalele motoare de creştere a PIB.

DA  Exporturile au continuat ascensiunea, rămânând unul dintre principalele motoare de creştere a PIB.

În 2014 exporturile ar putea să depăşească maximul din 2013, de aproape 50 mld. euro, în condiţiile în care după primele zece luni nivelul a ajuns la 44 mld. euro, iar volumul lunar al exporturilor a oscilat între 4 şi 5 mld. euro. În octombrie, exporturile au ajuns la un nou maxim istoric, de peste 4,9 mld. euro, ascensiunea fiind influenţată în principal de creşterea vânzărilor în Uniunea Europeană.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO