Bănci și Asigurări

Ce decide BNR astazi? Opiniile analistilor merg de la stabilitate pana la masuri dure

Ce decide BNR astazi? Opiniile analistilor merg de la stabilitate pana la masuri dure
09.08.2006, 19:09 15

Asteptarile analistilor privind deciziile pe care BNR le ia astazi in privinta politicii monetare erau divergente in preziua sedintei, osciland de la "nicio modificare" pana la noi majorari de dobanda, dar si de rezerve minime.
Daca unii dintre analisti considera ca nu este momentul oportun pentru intariri ale politicii monetare, altii asteapta majorari ale dobanzii cu un sfert sau chiar cu jumatate de punct procentual, la care s-ar putea adauga si noi cresteri ale rezervelor minime obligatorii, atat la lei, cat si la valuta.
"Cred ca in mod normal ar trebui sa creasca dobanda, dar ramane de vazut ce decizie va lua BNR", spune Bogdan Mihoc, directorul trezoreriei HVB Bank. Pasul ar trebui sa fie de jumatate de punct procentual, care ar duce dobanda de interventie a BNR la 9,25%. El vede o asemenea miscare in contextul intaririi conditiilor monetare pe pietele din regiune, cu care piata locala este conectata. Pe de alta parte, spune Mihoc, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, banca centrala va fi nevoita sa se concentreze mai mult asupra dobanzii, ca instrument de politica monetara.
"Cred ca UE va impune o relaxare a restrictiilor si unul dintre cele mai importante instrumente ramase disponibile va fi dobanda de interventie", anticipeaza Mihoc.
Florin Citu, economistul-sef al ING Bank Romania, vede posibile modificari ale rezervelor minime, fara sa astepte insa o crestere a dobanzii de politica monetara. "Nu vedem o schimbare a dobanzii de politica monetara in urma sedintei de azi a BNR", spune Citu.
El subliniaza ca dobanda BNR ramane real-pozitiva la 1,65% (peste nivelul inflatiei, n. red.), un alt motiv pentru care aceasta poate sa ramana neschimbata. Desi crede ca banca centrala nu va umbla la dobanzi, el spune ca este posibila o majorare a RMO.
"Exista o sansa sa creasca ratele minime obligatorii la pasivele in lei, de la 20% la 25%, si chiar si la valuta", a precizat Citu. De aceeasi parere este si Dorin Badea, dealer sef la Bancpost.
"Nu cred ca vor majora dobanda. Este insa posibil sa vedem o crestere a rezervelor minime la valuta sau o inasprire a conditiilor de creditare", spune Badea.
In piata sunt insa si opinii potrivit carora sedinta de astazi a BNR nu va aduce modificari.
"Nu ma astept sa vedem o majorare de dobanda si nici pe partea de rezerve minime nu cred ca vor fi schimbari. Cresterea rezervelor minime la lei din iunie franeaza ascensiunea creditarii. Pe de alta parte, inflatia este in target si, pana la sfarsitul anului, BNR ar putea sa atinga tinta de 6,5%", spune Alexandru Anghel, dealer la Egnatia Bank. O majorare de dobanda ar atrage o apreciere agresiva a cursului, apreciaza Anghel, insa nu vede motive ca BNR sa doreasca o asemenea evolutie, in conditiile in care nivelul actual este "bun".
Dragos Cabat, director de risk management la OTP Bank, este insa de alta parere, el asteptand noi masuri ferme pentru intarirea politicii monetare.
"Eu cred ca BNR va decide o crestere a ratei minime obligatorii a rezervelor atat la lei, cat si la valuta", spune Cabat. El afirma ca banca centrala ar putea lua decizia cresterii RMO atat pentru pasivele in lei, cat si in valuta, ale institutiilor de credit, cu cate cinci puncte procentuale.
Astfel, RMO la valuta ar ajunge de la 40% la 45%, iar cele in lei s-ar putea majora de la 20% la 25%.
La inceputul saptamanii, Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare la Raiffeisen Bank, spunea pentru ZF ca o noua majorare a rezervelor minime la lei ar pune multe banci in dificultate, in conditiile in care acestea deja nu mai au lichiditati in exces. Dumitru nu se asteapta ca BNR sa modifice conditiile monetare la aceasta intalnire. Dragos Cabat considera ca BNR ar putea decide si o majorare a ratei dobanzii de politica monetara.
"Poate ca BNR va opera o crestere minima a ratei dobanzii, de la 8,75% la 9%", apreciaza el. De fapt, toate aceste masuri trebuia luate inca de la sedinta BNR din luna iunie, dar banca centrala a preferat politica pasilor marunti si s-a lasat influentata de evolutia mai buna decat asteptarile a inflatiei.
"Indiferent de calmarea inflatiei, aceste masuri trebuia luate inca de atunci. Teoretic, inflatia arata si acum destul de bine. Dar din cauza cresterii continue a creditului si din cauza presiunilor cursului, majorarea dobanzii este foarte probabila", explica el. Si Florin Citu subliniaza ca performanta inflatiei peste asteptari a fost posibila in conditiile in care nu au avut loc majorari ale preturilor administrate, acestea fiind amanate pentru anii urmatori.
"Strict din punctul de vedere al evolutiei inflatiei, este foarte posibil ca in acest an sa avem o surpriza placuta. Acest fapt a fost semnalat, de altfel, si de reprezentanti ai autoritatii monetare. Subiectul care a ramas inca deschis este calendarul de ajustare a preturilor administrate. Banca Nationala a declarat in urma cu circa o luna ca a primit de la Guvern acest calendar. Nu inteleg de ce nu este facut public si, prin urmare, consider asta ca fiind o eroare de comunicare, precum si lipsa de transparenta", spune Florian Libocor, analist financiar.
Dupa primele sase luni, inflatia anualizata a coborat la 7,11%. Iulie ar putea aduce un nou varf de inflatie, pe fondul majorarii unor accize si a pretului la gaze naturale, insa analistii pastreaza perspective opti-miste pentru lunile urmatoare.
Analistii anticipeaza un nou discurs pe un ton grav din partea BNR, care ar putea lasa loc pentru noi intariri ale politicii monetare.
La sedinta din iunie, BNR a decis majorarea dobanzii de interventie cu un sfert de punct procentual, pana la 8,75% pe an, si cresterea ratei de constituire a rezervelor minime obligatorii la lei cu patru puncte procentuale, pana la 20%, in conditiile in care a constatat ca finantarile in lei sustin consumul pe un trend de crestere nesustenabil. De atunci, creditul in lei a dat semne de temperare, insa a reaparut problema accelerarii finantarilor in devize.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO